of 64621 LinkedIn

Landelijke voorziening WOZ vergt voorwerk

Gemeenten moeten zich al dit jaar voorbereiden op de komst van de Landelijke Voorziening (LV) WOZ, die in april vorig jaar is aangekondigd.

Gemeenten moeten zich al dit jaar voorbereiden op de komst van de Landelijke Voorziening (LV) WOZ, die in april vorig jaar is aangekondigd.

Centraal
De LV WOZ is een centrale database waarin de gegevens uit de gemeentelijke basisregistraties voor de WOZ terecht moeten komen, naast aanvullende informatie die voor bepaalde afnemers relevant is. Die afnemers, zoals bijvoorbeeld CBS, Belastingdienst, waterschappen en notarissen, kunnen door de komst van die voorziening op één centraal punt terecht, in plaats van bij ruim 400 gemeenten langs te moeten. Ook het inzien van de WOZ-waarde door burgers zelf, via MijnOverheid.nl, zal via de LV WOZ verlopen. Na een aanbesteding is de bouw inmiddels aan GouwIT gegund, die het systeem bij het Kadaster gaat realiseren.

Digikoppeling
Aansluiting op de LV WOZ kan waarschijnlijk al vanaf eind dit jaar. Maar daarvoor moeten de gemeenten wel eerst hun zaken op orde hebben. Eén daarvan is het gebruik van Digikoppeling (de elektronische 'postbode' voor overheden) met bijbehorende beveiligingscertificaten. Omdat dat een tijdrovende kwestie kan zijn, zeker in combinatie met de integratie met de eigen WOZ-programmatuur van de gemeente, waarschuwen beheerorganisatie Logius en de Waarderingskamer dat gemeenten nog dit jaar stappen moeten zetten, zodat in de loop van 2013 alle gemeenten kunnen aansluiten. En de LV WOZ werkt alleen goed als álle gemeenten aansluiten.

Aanpassen
Wat in ieder geval moet gebeuren is het (door de leverancier laten) aanpassen van de software en het inplannen van de installatie van die nieuwe software. Ook moet de gemeente intern de koppeling met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen voor elkaar hebben. En uiteraard moet Digikoppeling zijn geïnstalleerd, iets wat nog lang niet overal het geval is.

Openbaar
Een bijkomende kwestie is de door staatssecretaris Weekers voorgenomen openbaarmaking van alle WOZ-waarden van woningen. Om die openbaarmaking op een centrale (want efficiëntere) manier te realiseren is het eveneens belangrijk dat alle gemeenten al in 2013 zijn aangesloten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.