Advertentie
digitaal / Nieuws

Landelijk EPD sneuvelt, LSP blijft in de lucht

Het landelijk EPD is weggestemd door de gehele Eerste Kamer. De huisartsenverenigingen willen het centrale Landelijk SchakelPunt (LSP) echter behouden.

05 april 2011

Motie

Het debat in de senaat verliep vorige week al weinig hoopgevend voor de ‘Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg’, zoals de invoering van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier heet. PvdA-senator Tan diende daarbij een motie in over het staken van de werkzaamheden aan het LSP, de centrale verwijsindex voor digitale patiënteninformatie. Deze is in aangepaste vorm aangenomen, wat betekent dat er niet verder aan het LSP wordt gewerkt, hoewel deze wel blijft bestaan.

 

Badwater

De huisartsenverenigingen staan niet te springen om het staken van het LSP, waarin al enkele honderden miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd. Zij willen graag onderzocht zien hoe het knooppunt blijvend is te gebruiken voor veilige regionale uitwisseling van bijvoorbeeld medicatiegegevens. “Het is daarom van belang dat het LSP in de lucht blijft en het kind niet met het badwater wordt weggegooid”, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) al op voorhand, mede namens NHG, VHN en KNMP.

 

Privacy

Zorgverleners willen graag verder met de bestaande regionale initiatieven, zegt de LHV, die vindt dat ook zonder EPD-wetgeving er voldoende wettelijke waarborgen voor privacy zijn. Voorzitter Jacob Kohnstamm is dat echter niet met ze eens, bleek uit een interview met de Vokskrant. “Dan is er geen wettelijke grondslag voor het opnemen en uitwisselen van patiëntgegevens, landelijk noch regionaal.” Met een spoedwet zou minister Schippers van VWS dat hiaat kunnen oplossen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

verdronken kalf / klokkenluider
Bezint eer ge begint:

http://webwereld.nl/nieuws/112728/russische-hack …
Patrick Duijndam / Public Sector Manager
Ga anders eens langs bij de Canadese overheid en leer hoe zij al jaren een landelijk EPD werkend hebben.
Kijk eens op: https://www.infoway-inforoute.ca/lang-en/about-infoway
EPD20wiki / firestarter EPD20wiki
Een groep van Nederlandse professionals, patiënten en geïnteresseerden met passie voor en door gezondheidszorg, werken samen aan een Elektronisch Gezondheid Dossier 2,0 wiki. Hou de komende dagen vooral ook http://www.epd20.nl in de gaten want daar gaan we aan de slag met een “eigen” EPD voor, door en met de patiënt en zorgverlener. Er is inmiddels ook al een LinkedIn groep opgezet. Daarnaast bestaat er ook al een twitteraccount dat je kan volgen voor de laatste ontwikkelingen @epd20wiki En natuurlijk hopen we erop dat veel kennis en visies zullen binnenstromen de open wiki en de wikimap. We willen de info gebruiken om een beter EPD te creëren. Een mooie eerste aanzet is gedaan door @bart @michlr & @icmcc: met een mindmap. Een ding is zeker het eindresultaat zal er een zijn met een hoop (com)passie en met medewerking van patiënten. We gaan dus lekker crowdsourcen! Ik hoop dat je wil meedenken en meewerken met dit initiatief!!

The momentum is here! (Motto met dan aan @bart en zijn blog)

Het vuurtje van vandaag begin met dit vonkje na kleine discussie tussen @tyno & @hout en @medicalfacts

http://www.medicalfacts.nl/2011/04/05/epd20-en-epd20wiki-wie-denkt-er-mee-aan-een-beter-epd/
Baantjerfan
Dan mag ik toch aannemen dat het ziekenhuis alhier zijn eigen EPD, onwikkeld i.s.m. Microsoft(!!) nu ook aan de kant schuift? Wie daarin inzage vraagt, kan dat krijgen, mits hij betaalt!
Advertentie