of 59318 LinkedIn

Kroes wil grenzen online slechten

Nelie Kroes
Nelie Kroes
1 reactie
Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in Brussel een actieplan gelanceerd waarmee zij beoogt veel meer overheidsdiensten in Europese landen online toegankelijk te maken. Startende ondernemers moeten zich bijvoorbeeld overal online kunnen inschrijven in het handelsregister.

 40 Maatregelen

In totaal omvat Kroes' actieplan veertig specifieke maatregelen in een viertal categorieën, zoals bijvoorbeeld 'EU-wijde uitvoering van grensoverschrijdende diensten'. Een concreet voorbeeld van een daaruit resulterende maatregel voor het openen van de interne markt in de EU is 'de ontwikkeling van EU-wijd gebruik van de nationale elektronische identiteit ("e-id") voor een vlotte afhandeling van grensoverschrijdende procedures, zoals het starten van een onderneming in het buitenland, verhuizen naar of werken in het buitenland, het pensioen online regelen als u in een ander land van uw pensioen gaat genieten of het inschrijven bij een buitenlandse school of universiteit'. Er zou dus een Europees te gebruiken (opvolger van) 'DigiD' moeten komen.

 

Kosteneffectiever

“Dit actieplan voor de e-overheid zorgt ervoor dat overheden door middel van informatie- en communicatietechnologieën betere diensten kosteneffectiever kunnen leveren en tegelijkertijd het leven van individuele burgers kunnen vergemakkelijken in de zin van een vlottere toegang tot overheidsdiensten", aldus Kroes. Andere categorieën waar het actieplan zich op richt zijn de emancipatie van de gebruiker, de efficiëntie en effectiviteit van overheidsdiensten, en de invoering van basisvoorwaarden voor de ontwikkeling van e-overheid. Open specificaties en interoperabiliteit zijn daarbij essentieel, vindt Kroes.

 

Concurreren

Kroes  is van mening dat de elektronische overheid een essentieel onderdeel vormt van het verbeteren van het concurrentievermogen van Europa in een tijd dat de begrotingen onder druk staan. Ze wil voor burgers en ondernemingen ook meer transparantie en openheid door middel van online inzicht in de status van transacties met de overheid, evenals de beschikbaarstelling van door de overheid beheerde gegevens voor hergebruik door andere partijen, zoals kaartinformatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap Kuipers op
Vanuit Nederland nemen Capgemini en DigiNotar deel aan de werkgroep die meewerkt aan de eID plannen voor Europese samenwerking, zie www.eid-ssedic.eu en www.pimn.nl