of 63966 LinkedIn

Kroes vindt open source geen vies woord meer

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt “open source” geen vies woord meer. Dat zegt zij in een video die speciaal is gemaakt voor een conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van de open source desktopomgeving Gnome. De conferentie wordt vanaf 24 juli 2010 gehouden in Den Haag.
1 reactie
Eurocommissaris Neelie Kroes vindt “open source” geen vies woord meer. Dat zegt zij in een video die speciaal is gemaakt voor een conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van de open source desktopomgeving Gnome. De conferentie wordt vanaf 24 juli 2010 gehouden in Den Haag.

Eng
Volgens Kroes was open source altijd een vies en eng woord en was men huiverig om deze oplossingen bij publieke organisaties aan te bevelen. Immers, wie verleent de technische ondersteuning en wat als je wordt aangeklaagd voor inbreuk op iemands anders intellectuele eigendomsrechten?

Linux
Maar in haar toespraak zegt Kroes het tij te zien keren. ‘Er is nog geen eerlijk speelveld, maar gelukkig is de houding ten opzichte van open source software aan het veranderen. Ze wijst op de gemeente München die gebruikt maakt van Linux en naar Groot-Brittannië, waar het gebruik van componenten op ministeries wordt gestimuleerd en waarover men volgens Kroes’ informatie ook positief over is.

Geldbesparend
Ook noemt ze enkele projecten van de Europese Commissie, zoals OROS die het bewustzijn over open source bij regeringen willen vergroten en EUPL, de open source licentie van de EU, die, binnen een Europees juridisch kader, op een gemakkelijke manier licenties voor open source software toestaat. Verder is in deze economisch zware tijd het gebruik van open source niet alleen geldbesparend, maar is er ook meer keus, zodat je minder afhankelijk bent van enkele aanbieders. Daarbij zijn er ook nog eens lagere overstapkosten.

Bedrijven
Verder ziet Kroes ook in het bedrijfsleven dingen veranderen. ‘Tegenwoordig verklaren bedrijven trots dat ze niet alleen open source software gebruiken, maar dat ze er ook aan bijdragen.' Dat betekent dat al veel projecten op financiële ondersteuning van bedrijven kunnen rekenen.

Toekomst
Volgens open source providers als RedHat bestaat de Europese Top-3 van landen die open source gebruiken uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dat biedt volgens haar perspectief voor de toekomst. Ze noemt ook het Nederlandse programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) als voorbeeld van een initiatief dat het gebruik van open source software binnen de overheid aanmoedigt. De eurocommissaris benadrukt daarna het belang van open source gemeenschappen. 'Regeringen kunnen niet zomaar de digitale toekomst aankondigen en afleveren. Het echte verschil wordt gemaakt door mensen en gemeenschappen zoals de open source beweging.'

Gemeenten
In Nederland is de introductie van open source software niet overal goed verlopen. De overstap van de gemeente Heerenveen op OpenOffice mislukte, omdat de gemeente de complexiteit van het project onderschatte, in combinatie met een aantal andere factoren. Hierna koos die gemeente weer voor Microsoft Office. Toch overwegen andere gemeenten nog wel om OpenOffice in te voeren. De gemeente Gouda laat weten sowieso op open source over te gaan. ‘We zitten nu in de voorbereidingsfase en onze intentie is dit jaar er nog mee te starten.’
                                        Bekijk video

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Reinout van Schouwen (Voorzitter Stichting Guadec 2010) op
Deelnemen aan de Gnome-conferentie kan nog steeds! Registreer op www.guadec.org.