of 59903 LinkedIn

Kroes stimuleert gebruik open data

De Europese Commissie gaat twee internetportalen opzetten met publieke toegang tot open data. Dat beloofde  eurocommissaris Neelie Kroes in Brussel.
Reageer
De Europese Commissie gaat twee internetportalen opzetten met publieke toegang tot open data. Dat beloofde eurocommissaris Neelie Kroes op het OpenForum Europe in Brussel.

2 Portals
Het komend voorjaar al wil Kroes een portal beschikbaar hebben dat vrijelijk toegang geeft tot alle eigen databronnen van de Europese Commissie. Voor 2013 moet er ook een ‘bredere, pan-Europese’ portal komen waar tezijnertijd alle herbruikbare informatie van publieke organisaties in de EU-lidstaten beschikbaar zal zijn.


Data.overheid.nl

Die laatste portal zal een doorontwikkeling en samenbundeling van bestaande nationale en regionale dataportals zijn. Onlangs lanceerde minister Donner de portal data.overheid.nl, waar een groeiend aantal datasets te vinden is. Minister Verhagen van EZL&I betoont zich ook voorstander van het beschikbaar stellen van overheidsdata.


Voordelen

Kroes benadrukte op de Brusselse conferentie het belang van open data als ‘waardevol ruw materiaal’ waarmee de burger, de wetenschap, de economie en de democratie geholpen zijn. Burgers kunnen bijvoorbeeld hun voordeel doen met betere routeplanning op basis van geo- en OV-informatie van de overheid, het ’crowdsourcen’ van prioriteiten bij het onderhoud van gemeentevoorzieningen, of datajournalistiek waarmee feiten boven water worden gehaald. Ook mensen in de publieke sector zelf hebben er voordeel bij, denkt Kroes: “Velen die denken het allemaal wel te weten zullen geïnspireerd raken en zich nederig voelen bij wat anderen met ‘hun’ data kunnen. Anderen zullen van de voorbeelden simpelweg leren hoe ze data beter kunnen analyseren en begrijpen.”


Standaarden

Kroes brak ook wederom een lans voor standaardisatie en interoperabiliteit, belangrijke onderdelen van haar Digitale Agenda. “Standaarden zijn onmisbaar voor openheid, vrijheid en keuze.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.