of 59329 LinkedIn

Kroes: minder graven voor snel breedband

De aanleg van snelle breedbandtechnologie kan 30 procent goedkoper, onder andere door bestaande infrastructuur verplicht open te stellen.

De aanleg van snelle breedbandtechnologie kan 30 procent goedkoper, onder andere door gebouwen bij bouw of renovatie daarop meteen voor te bereiden en bestaande infrastructuur verplicht open te stellen.

Dat is de strekking van een EU-brede set regels die is voorgesteld door Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). De Commissie blijft hameren op het belang van snel breedbandinternet voor het concurrentievermogen in Europa. Ook de minder stedelijke gebieden moeten worden aangesloten, is Kroes' uitgangspunt. Maar daartoe moet er onder andere veel 'bureaucratische rompslomp' worden weggewerkt, aldus Kroes.

Meteen aanpassen
De Commissie wil vier maatregelen nemen die uiteindelijk de aanleg van snel internet dertig procent goedkoper kunnen maken. Allereerst wil zijn ervoor zorgen dat nieuwe of gerenoveerde gebouwen zijn voorbereid op snelle breedbandtechnologie. Bestaande infrastructuur, zoals buizen, leidingen, kasten en masten, moet tegen redelijke voorwaarden worden opengesteld.

Meer coördinatie
Kroes wil ook een einde maken aan de gebrekkige coördinatie van civiele werken. Alle netwerkexploitanten zouden daartoe de mogelijkheid moeten krijgen overeenkomsten te sluiten met andere infrastructuuraanbieders. Vergunningenprocedures voor met name antennes en masten mogen niet langer dan zes maanden duren.

40 tot 60 miljard
Omdat de kosten van breedbandinternet voor 80 procent op bouw- en graafwerkzaamheden zijn gebaseerd, denkt de Europese Commissie op termijn in de EU een besparing van 40 tot 60 miljard euro te kunnen realiseren. De ontwerpwetgeving, die nog langs Europees Parlement en Europese Raad moet, is gebaseerd op praktijken uit elf EU-lidstaten, waaronder Nederland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.