Advertentie
digitaal / Nieuws

'KPN frustreerde bewust aanleg glasvezel'

Telecombedrijf KPN heeft bewust de plannen van gemeenten en concurrenten om glasvezel tot de voordeur (fibre to the home) aan te leggen gefrustreerd met plotselinge acties, zoals het aankondigen van een eigen glasvezelnet. Dat zou blijken uit een intern memo van KPN waar dagblad Trouw de hand op wist te leggen.

11 februari 2020
glasvezel.jpg

Telecombedrijf KPN heeft bewust de plannen van gemeenten en concurrenten om glasvezel tot de voordeur (fibre to the home) aan te leggen gefrustreerd met plotselinge acties, zoals het aankondigen van een eigen glasvezelnet. Dat zou blijken uit een intern memo van KPN waar dagblad Trouw de hand op wist te leggen.

Gevoelig

In de interne presentatie wordt beschreven hoe gevoelig KPN is voor de aanleg van een glasvezelnetwerk door concurrenten, vooral in regio’s waar KPN geen snel internet kan bieden, is dat een ‘hoog risico.’ Het document geeft ook een aantal suggesties om die concurrentie het hoofd te bieden, zoals ‘experimenteren met agressieve tegenacties zodat derde partijen hun minimum marktaandeel niet behalen’.

Kritiek

In oktober vorig jaar uitte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al forse kritiek op de rol van de grootste Nederlandse telecomoperator bij het vorderen van de aanleg van glasvezel. Volgens de ACM gebruikt KPN haar dominantie in bestaande kopernetwerken om het andere partijen moeilijk te maken zelf glasvezelnetwerken aan te leggen, door potentiele glasvezelklanten een gunstiger aanbieding te doen voor een adsl-verbinding over hun eigen netwerk. Als de concurrent een initiatief toch doorzet, dan kondigt KPN aan óók glasvezel aan te leggen, maar dan in een kleiner gebied en soms tegen lagere prijzen.

Gefrustreerd

Volgens de Autoriteit wordt daarmee het werk van de concurrentie gefrustreerd. Voorbeelden zijn de aanleg van glasvezel in Breda en Den Bosch, waarbij E-Fiber uitgebreid onderzoek deed naar de wensen van bewoners naar snel internet. KPN deed geen onderzoek, maar kondigde in slechts een paar wijken ook de aanleg van glasvezel aan. Uiteindelijk moest E-Fiber afhaken, omdat er niet genoeg aanmeldingen waren. In andere gemeenten hebben concurrenten wel doorgezet, waarna KPN zelf ook aankondigde om een netwerk aan te leggen.

Actie

Het probleem voor gemeenten, die de uitrol van glasvezel sterk vertraagd zien worden, is dat dergelijk concurrentie in de vrije markt van glasvezelaanleg niet illegaal is. Maar volgens de ACM kunnen gemeenten wel degelijk actie ondernemen. Ze kunnen de voorwaarden over leges en graafdiepte beter harmoniseren, en ze hebben mogelijkheden om de oorspronkelijke initiatiefnemer, de first mover, te beschermen tegen een derde partij die misbruik maakt van de investeringen die al in het project gedaan zijn.

Suggesties

KPN heeft eerder al gezegd zich niet te herkennen in het beeld dat de ACM schetste. Volgens het bedrijf geeft ook de marktanalyse die Trouw heeft ingezien niet het staande beleid van het bedrijf weer. Het zou vooral gaan om suggesties die medewerkers hebben gedaan om de concurrentiepositie van het bedrijf te versterken, maar die niet zijn overgenomen door het management.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
"Het zou vooral gaan om suggesties die medewerkers hebben gedaan om de concurrentiepositie van het bedrijf te versterken, maar die niet zijn overgenomen door het management."



Nou, dan zijn we daar toch weer klaar mee? Toch?



Ondertussen zijn er ook in stedelijke gebieden veel mensen die heel graag glasvezel zouden willen hebben. VodafoneZiggo gedraagt trouwens geen haar beter.
H. Wiersma / gepens.
Wat nou, KPN is geen staatsbedrijf en gewoon deelnemer binnen een markteconomie. Logisch dat je probeert de andere concurrenten buiten spel te zetten als je een grote speler wilt zijn.
Mr A.F. le Gras / beleidsadviseur
Dus, mijnheer Spijker, als je een marktpartij bent mag je je schofterig gedragen ?
doeterniettoe / -
@A.F. le Gras: ja. Er is niets dat u daarin belemmert. Of het wenselijk is, is iets anders, maar daarvoor moet u bij de aandeelhouders zijn.



Hier speelt overigens ook de dubieuze rol van de ACM mee: KPN die tegen kostprijs haar netwerk moet openstellen voor concurrenten terwijl concurrenten dat niet hoeven naar KPN toe. De aanlegkosten van een glasvezelnetwerk vielen hier overigens niet onder. Niet gek dat KPN dan stopt.
Dick van Elk / Directeur
Datadragers zijn er in twee smaken: koper (het oude 'PTT' koperdraad, de COAXkabel, etc.) en glas of kunststof.

De laatste vorm kan (veel) meer data overbrengen met een (veel) lager energieverbruik. Omdat ook telefonie al geruime tijd digitaal is kan met één communicatie infrastructuur worden gewerkt (Glas).



Het infrastructurele kan eenmalig voor (zeer) lange duur worden en dus (zeer) goedkoop worden aangelegd en onderhouden. Deze infrastructuur dient een publiek belang en is dus bij voorkeur publiek eigendom, net als de weg- en waterinfrastructuur in NL. De kosten voor het transport van de data kunnen privaat zijn. Daarmee is het concurrentieprobleem opgelost en worden de kosten voor de gebruiker transparant en, niet onbelangrijk, minimaal gedecimeerd...
Petra
@Dick: ik lees dat u, net als ik, voorstander bent van de ouderwetse nutsvoorzieningen.



Helaas, Europa heeft ons daarmee de das omgedaan.



NEXIT!
Advertentie