of 59250 LinkedIn

'Kosten ongebruikte smartphones Deventer veel hoger'

De kosten voor de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte voor de ongeveer duizend ongebruikte smartphones zijn veel hoger dan verwacht. Uit antwoorden van het College op schriftelijke vragen van de VVD en de ChristenUnie blijkt dat het bedrag mogelijk op enkele tonnen uitkomt.

De kosten voor de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte voor de ongeveer duizend ongebruikte smartphones zijn veel hoger dan verwacht. Uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen van de VVD en de ChristenUnie blijkt dat het bedrag mogelijk op enkele tonnen uitkomt.

Halve ton afgeschreven
Een woordvoerder van de gemeente liet aanvankelijk aan Binnenlands Bestuur weten dat de exacte schade van de ongebruikte smartphones niet te achterhalen is, omdat de telefoons niet worden doorverkocht maar uiteindelijk alsnog worden gebruikt. Hij schatte het bedrag in op ‘maximaal 20.000 euro’. Uit antwoorden van het College van Deventer, dat ongeveer twee derde van de 273.000 euro bedragende investering deed, blijkt dat de gemeente jaarlijks 48.375 euro afschrijft terwijl de toestellen vorig jaar al zijn gekocht. Daarnaast zijn er flinke kosten voor de huur van ‘externe expertise en extra inzet eigen personeel’ en ‘extra exploitatielasten’, omdat de telefoontarieven van de gemeenten zijn gestegen door het niet verlengen van het lopende contract. De totale extra kosten zijn voor de drie gemeenten in 2014 zo’n 80.000 euro en in 2015 zo’n 90.000 euro. Deventer betaalt hier 64,5 procent van. Dat komt neer op bijna 110.000 euro.

Teller loopt nog 

Roderic Rosenkamp van VVD laakt het handelen van de gemeente. ‘De gemeente probeerde er eerder nog een draai aan te geven: geen centje pijn, de telefoons zouden ergens in de toekomst toch gewoon gebruikt worden. De waarheid is dat er over vier jaar gewoon weer nieuwe worden gekocht. Bij de telefoons die nu in de kast liggen blijft dus een kwart van de duur betaalde levensduur ongebruikt. En daarmee houdt het niet op. In de antwoorden staat ook dat nu de oude telefoons nog steeds gebruikt worden, er in 2014 en 2015 ruim een ton euro meer moet worden betaald aan telefoontarieven. Dat maakt een totaal van anderhalve ton weggegooid geld. Maar daarmee zijn we er nog niet. Door de problemen kost het project meer tijd van gemeenteambtenaren en van wat dan heet ‘inhuur externe expertise.’ De teller loopt dus nog.’

Houding gemeente 

Met name de houding van de gemeente stoort Rosenkamp. ‘Er wordt gedaan alsof er niets aan de hand is en dat we ons vooral niet te druk moeten maken. Zo’n uitglijder is onverkoopbaar, zeker als je ondertussen flink bezuinigt op plekken waar het geld hard nodig is.’ VVD Deventer wil zo snel mogelijk ‘volledige duidelijkheid’, omdat de kosten in de toekomst mogelijk nog verder kunnen oplopen. ‘Daarnaast willen we meer inzicht in het gerommel met ICT-projecten. We zijn ook heel benieuwd naar de consequenties voor de plannen van het door de gemeente aangekondigde ‘nieuwe werken’. In het nieuwe stadhuis, waar de gemeente binnenkort naar verhuist, hebben ambtenaren geen vast plekje meer met een vaste computer, maar werken ze met een tablet en smartphone. Zonder smartphone wordt dat lastig. Die telefoons zijn geen aardigheidje, maar van groot belang.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ron de Jong (Burger) op
Wat is dat toch altijd met dat obsessievelijke gelddenken?

Alles moet altijd maar afgeschreven worden, geld moet rollen!

Wat een onzin, begin gewoon met afschrijven zodra die telefoons nieuw uit de kast gehaald worden, dan werken ze nog steeds als nieuw en pas dan begint de levensduur te tikken. Omdat het toch maar publiek geld is, hoeft het niet over de balk gesmeten worden met die achterlijke "we moeten en zullen elke 3 jaar nieuwe telefoons hebben, om weer nieuwe budgetten door te spoelen en binnen te harken"!

Ik heb als unix system engineer en software engineer heel wat ICT managers voorbij zien komen en maar zeldzaam was ik onder de indruk van hun gezonde verstand.
Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
@RondeJong: Ik vraag me dan af waarvan jij verstand hebt. Maar heel simpel: duizend telefoons die ongebruikt in de kast blijven liggen kosten ook geld.

Praktisch gezien een kwart van de afschrijving per jaar als je de technische afschrijving neemt, of een derde als je de fiscale afschrijving neemt. Dus respectievelijk ruim 70.000 per jaar of ruim 90.000 per jaar.

En kennelijk zijn de toestellen tegen die prijs onderdeel van een reeks abonnementen met bijbehorende tarieven, waarvan in ieder geval de vaste component betaald moet worden, terwijl kennelijk op de oude te vervangen toestellen de oude, duurdere, tarieven moeten worden betaald.

Het is een gigantische misinvestering, en als oud ICT manager bij gemeenten kan ik oordelen dat hier een ontzettende blunder is begaan.
Door Ron de Jong (Burger) op
Wat een gezeur weer van mensen die geen verstand van ICT hebben.
€273000 voor 1000 van deze smartphones is echt zeer scherp ingekocht! Even simpel gezegd is dat €273 per A merk smartphone!
Compliment aan de inkoper!
Met 1000 man personeel is het nou eenmaal groot inkopen en dat is in dit geval bijzonder voordelig gedaan voor fantastische 21e eeuw communicatie mogelijkheden straks als dit complexe project voldoende rust gegund wordt om voorzichtig geimplementeerd te worden.