Advertentie
digitaal / Nieuws

Komst BGT scheelt Rotterdam al dubbel werk

De gemeente Rotterdam heeft als eerste automatisch een Kleinschalige Basiskaart rechtstreeks uit de grootschalige variant gegenereerd. De BGT maakt dat mogelijk.

23 september 2014

De gemeente Rotterdam heeft als eerste automatisch een Kleinschalige Basiskaart rechtstreeks uit de grootschalige variant gegenereerd. De komende overstap naar de Basisregistratie Grootschalige Topografie maakt dat mogelijk.


Apart proces
De Kleinschalige Basiskaart (KBK) is een kaart op schaal 1:10.000 die minder gedetailleerd is dan de Grootschalige Basiskaart (GBK) waar zelfs putdeksels en lantaarnpalen op te zien zijn. Voor bijvoorbeeld overzichtskaarten is minder informatie nodig. Tot dusver werd de kleinschalige kaart in Rotterdam apart opgezet en (jaarlijks) geactualiseerd, maar dat hoeft niet meer.

Druk op de knop
"Vroeger werd het gedaan met tien man, toen werden het er drie, maar nu doet een laptop in een paar dagen heel Rotterdam", zegt Satya Henkes, Teamleider Basisinformatie bij de gemeente Rotterdam. De nieuwe 'KBK010' is immers gebaseerd op de grootschalige variant, wat meteen ook inhoudelijke verschillen voorkomt. Ook kan de kaart op elk moment worden aangemaakt, in plaats van eens per jaar.

Voordeel BGT
De nieuwe mogelijkheid is rechtstreeks het gevolg van de komst van de nieuwe Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), bevestigt Henkes. De BGT is de nieuwe nationale kaart waarop alle objecten en terreinen door zeven bronhouders eenduidig zijn vastgelegd, in plaats van op even zovele verschillende manieren. "We zijn bijna klaar met het incoderen van de BGT, dus wel zullen wel op tijd klaar zijn voor de invoering begin 2016."

Meervoudig gebruik
De stroomlijning en de wijze van detaillering in de BGT, samen met de mogelijkheden van de beschikbare software, maakten experimenteren met de automatische generatie van de KBK010 mogelijk. Henkes en haar collega's waren enigszins verrast dat het ook zo snel werkte: eenmalig data inwinnen, meervoudig gebruiken. De TU Delft en het Kadaster oordeelden positief over de gegenereerde kaart. De belangstelling is ook groot. "We zijn al uitgenodigd in Den Haag om te laten zien hoe het werkt."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie