of 64231 LinkedIn

Knops maakt BIT onafhankelijk adviescollege

Het Bureau ICT Toetsing (BIT) gaat verder als onafhankelijk adviescollege en krijgt een permanente functie. Dat schrijft minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee geeft de minister definitieve duidelijkheid over het BIT, dat initieel tot 2020 was ingesteld en verlengd werd tot 2021.

Het Bureau ICT Toetsing (BIT) gaat verder als onafhankelijk adviescollege en krijgt een permanente functie. Dat schrijft minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee geeft de minister definitieve duidelijkheid over het BIT, dat initieel tot 2020 was ingesteld en verlengd werd tot 2021.

Kritisch

Het Bureau ICT Toetsing toetst de risico’s en slaagkans van ICT-projecten die de Rijksoverheid wil uitvoeren. Het BIT heeft de afgelopen jaren laten zien dat het kritisch is. Na BIT-rapporten werden al verschillende projecten stopgezet, bijvoorbeeld het project INSPECT van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de bouw van de Basisregistratie Personen (BRP).

 

Onafhankelijkheid
Experts waren positief over het werk van het BIT, maar de ambtelijke top was minder positief over het bureau. Vooral de onafhankelijkheid en bemensing van het BIT was de afgelopen maanden onderwerp van gesprek. Zo stapte hoofd BIT Cokky Hilhorst in april op en liet een maand later Gerko Baarslag, lid van de toezichtsraad, weten geen vertrouwen meer te hebben in de borging van de onafhankelijk. Volgens experts moest het BIT weg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Onafhankelijk adviescollege

 

Op afstand
Die toezegging doet minister Knops nu in de brief naar de Tweede Kamer. Het BIT wordt daarom als een op afstand geplaatste toetsingautoriteit neergezet. “Het BIT gaat daarmee na 2020 verder als onafhankelijk adviescollege, met een wettelijke grondslag”, schrijft Knops. De positie die het BIT krijgt is dan vergelijkbaar met die van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR), dat eveneens gevraagd en ongevraagd externe en onafhankelijke toetsen uitvoert binnen zijn taakgebied. Het BIT blijft wel onder de (beperkte) ministeriele verantwoordelijkheid van de minister van BZK, schrijft Knops verder. “Ik deel de rode draad uit de verschillende onderzoeken dat die positionering passend is bij de integrale stelselverantwoordelijkheid van BZK voor ICT en digitalisering binnen de Rijksoverheid.”

 

Nooit in het geding
Hij benadrukt overigens wel dat volgens hem de onafhankelijkheid van het BIT nooit in het geding is geweest. “BIT-adviezen worden in alle gevallen onafhankelijk vastgesteld en ongewijzigd door mij aangeboden aan de verantwoordelijk bewindspersonen”, schrijft hij.


Extra capaciteit
Daarnaast worden de taken van het BIT uitgebreid. Zo krijgt het bureau de taak om het lerend vermogen van de Rijksoverheid rondom ICT te bevorderen. “Dit zal worden vastgelegd in de instellingswet van het adviescollege en van de benodigde extra capaciteit worden voorzien”, aldus Knops. Het BIT zal als kennispartner binnen het stelsel samen met de CIO Rijk de geleerde lessen uit de toetsen omzetten in toepasbare handelingen.

Daarnaast komt de minister tegemoet aan de motie van de Tweede Kamer om het BIT ook over onderhoud te laten adviseren. Daartoe zal ook voor capaciteit worden gezorgd, schrijft de minister. “In 2020 zal het BIT alvast twee pilots uitvoeren om de hiervoor te ontwikkelen expertise gefaseerd op te bouwen.”

De minister schrijft overigens niets over een nieuw hoofd BIT. Sinds het vertrek van Hilhorst neemt Sander van Amerongen de taak als waarnemend hoofd BIT waar. Aan het einde van de zomer publiceerde de Rijksoverheid de vacature voor een nieuw hoofd BIT.

 

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.