Advertentie
digitaal / Nieuws

KING wil standaardisatie en SSC’s voor gemeenten

De haperende invoering van de e-overheid en het NUP heeft het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) ertoe gebracht een aantal ‘instrumenten’ te ontwikkelen waarmee gemeenten hun informatiehuishouding beter op orde kunnen krijgen.

28 oktober 2010

Langzaam 
KING stelt in zijn nieuwe plan van aanpak, ‘Slimmer organiseren door samenwerking’ dat de e-overheid zich te langzaam ontwikkelt door gebrek aan samenwerking, eilandautomatisering, onvoldoende gebruik van standaards en een gebrek aan afstemming, ondanks het NUP (Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid). 

 

Regie

Een steeds groter aantal gemeenten wil zich volgens KING concentreren op hun primaire taak en de informatievoorziening niet langer zelfstandig inrichten en onderhouden. “Zij vragen regie, zij maken zich afhankelijk van leveranciers, zij zoeken samenwerking of zij besteden uit. In die ontwikkeling en om de juiste beslissingen te nemen, hebben gemeenten behoefte aan planning, ‘best practices’, gedeelde kennis en standaards en beheer van deze voorzieningen.” KING wil daarin faciliterend worden. 

 

Drie pijlers

De oplossing voor de huidige 'chaos' steunt volgens KING op drie pijlers: 

* standaardisatie van de gemeentelijke informatiehuishouding qua procesgang, applicatielandschap, systeemlandschap, koppelingen, berichtenverkeer en basisregistraties;

* het onderbrengen van beheer, exploitatie en onderhoud van de informatiefuncties in regionale of functionele samenwerkingsverbanden;

* het opschonen van de wildgroei aan applicaties, mede door het gemeenschappelijk implementeren van nieuwe ontwikkelingen, en deze desnoods zelf te beschrijven en laten realiseren.

 

Bestaande samenwerkingsverbanden zoals de regionale ‘shared service centers’ Drechtsteden, ICT Samenwerking Zuidwest Fryslan (ISZF) en Equalit kunnen op de steun van KING rekenen, evenals nieuwe initiatieven. Maar KING zal zelf geen SSC’s inrichten.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elmer / Programmamanager e-dienstverlening gemeente
EGEM snapte er niets van en nu onder de vlag van KING gaat dit fenomeen verder. De adviseurs van KING hebben te weinig competenties in huis om gemeenten te helpen op i-gebied. Het gaat nu niet meer om beleid, maar om daadwerkelijke realisatie en daar heb je toch echt kenners voor nodig, experts en dus geen KING-adviseurs.
Onno Zele
Voorspelling anno 2010 voor 2012: Het kennisdomein SSC's wordt het Waterloo van King.
Melle / Uitgever
Hierover verder praten kan op 20 januari tijdens het Digitaal Bestuur Congres. Ga naar www.digitaalbestuurcongres.nl
Coen Berghegen / Adviseur
KING lijkt zonder gedegen analyse van de problematiek voluit te kiezen voor een instrumentele benadering.

Er lijkt weinig oog voor het noodzakelijke leerproces dat gemeentelijke organisaties ieder in hun eigen tempo nu eenmaal moeten doormaken.

e-Overheid en NUP zijn richtinggevende denkproducten die steeds weer op lokaal niveau vertaling op maat noodzakelijk maken.

Een belangrijke, wellicht meest kritische dimensie die onvoldoende is uitgewerkt is de sociale architectuur van de gemeentelijke organisatie.

Menselijk gedrag en niet (informatie)systemen zijn uiteindelijk doorslaggevend voor het succes van iedere organisatie. De overheid vormt daarop geen uitzondering.

Toch lijkt er voortdurend en eenzijdig te worden gewerkt vanuit de beperkte aanname van de gemeente als informatieverwerkend systeem.

Joop Veenis / bestuurder Stichting Springende Muis
Ik kan me wel vinden in de visie van Koen. Samengevat: Dat het mensenwerk is. Tof Tissen van KING vind dat ook; zo bleek toen we dit bespraken. We besteden er op het KING congres op 6 jan alle aandacht aan, dus Melle, je hoeft 'gelukkig' niet te wachten tot 20 januari..
Joop Veenis
Gerard
Hoe zat het destijds ook al weer met die boekenkastvullende GFO's? Vrijblijvendheid in dikke boeken.
Zonder dwang van boven zowel naar de leveranciers als naar de gemeenten komt standaardisering niet goed van de grond.
Coen Berghegen / Adviseur
@Gerard

Totalitaire staten zijn zeer efficient in te richten.
Dit gaat natuurlijk wel ten koste van de vrijheid van de inwoners. Om die reden zou ik er dus niet willen wonen.....

Bij gebrek aan overtuigingskracht eenzijdig uitoefenen van dwang op een mondige, gemiddeld goed opgeleide, burger leidt meestal tot dramatiek...

Ik zou er voor willen pleiten om eerst eens beter te kijken naar wat er werkelijk aan de hand is voordat er opnieuw allerlei bedenksels uit de ICT-hoek als panacee geprojecteerd worden op de lokale overheden...

Ik mis een degelijk bezinning vooraf. In plaats daarvan gaat men maar weer nieuwe instrumenten ontwikkelen..

GFO waren/zijn overigens ook geen onverdeeld succes.
Advertentie