of 64204 LinkedIn

Kiesraad: ruimte voor stem-experimenten beperkt

De Kiesraad vindt dat de ruimte om te experimenteren in het verkiezingsproces beperkt moet zijn. Nieuwe elektronische methoden moeten geen risico’s opleveren bij de vaststelling van de uitslag, zo adviseert het orgaan.

De Kiesraad vindt dat de ruimte om te experimenteren in het verkiezingsproces beperkt moet zijn. Nieuwe elektronische methoden moeten geen risico’s opleveren bij de vaststelling van de uitslag, zo adviseert het orgaan.

Eerste stap
Het initiatiefwetsvoorstel ‘Tijdelijke experimentenwet elektronische voorzieningen bij verkiezingen’ is een eerste stap om 5 jaar lang experimenten te houden met elektronische stemprinters en stemmentellers bij de stemming en het tellen van de stemmen.

Voldoende tijd nemen
De Kiesraad adviseert om voldoende tijd uit te trekken om experimenten voor te bereiden. ‘Er is tijd nodig voor onderzoek naar nieuwe technieken en het maken van regelgeving, maar ook voor de implementatie daarvan en voor voorlichting’, zo valt te lezen op de officiële website. 

Specificaties stemprinters
In het verleden pleitte de Kiesraad voor een verkenning van de mogelijkheden die elektronische hulpmiddelen bieden bij het tellen van de stemmen. In 2015 werd de Deskundigengroep Elektronisch stemmen en tellen ingesteld, die de specificaties voor elektronische stemprinters moet opstellen. De deskundigen moeten ook nagaan of er een breed draagvlak is voor de inzet ervan. De bevindingen van die groep wordt naar verwachting binnenkort gepresenteerd.

Bevindingen afwachten
De Kiesraad wacht de bevindingen van de deskundigen voorlopig af. 'Op dit moment is immers nog niet bekend of er daadwerkelijk experimenten gaan plaatsvinden en welke elektronische hulpmiddelen worden ingezet. Daarnaast is het advies om in het initiatiefwetsvoorstel uit te leggen of bij een stemming ook meerdere soorten experimenten tegelijk gehouden kunnen worden en, zo ja, welke gevolgen dit heeft voor de te houden evaluaties.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ReindeR Rustema (Beheerder Petities.nl) op
Hopeloos achterhaald is geen argument om hier belastinggeld aan te verspillen. Die miljoenen kunnen beter besteed worden, niets zo goedkoop en betrouwbaar als het rode potlood. Het betrouwbaar doen met ICT voor de hele bevolking is wel even wat anders dan de Nederlanders overzee tegemoet te komen die anders praktisch niet kunnen stemmen. Dat is zo'n kleine groep, dat beïnvloedt de uitkomst niet significant. Het 'hopeloos achterhaald'-argument bestrijd ik graag met 'er is geen risico of schade als we het laten zoals het is'.
Door A. Willemsen op
Eens met JC. Waarom moet alles hurry-up digitaal geregeld worden en lopen we met dit hopeloos achter? Het risico op menselijke fouten bij handmatig tellen lijkt me veel groter dan het risico dat een niksnut gaat proberen computers te manipuleren.
Door JC op
Ruimte voor stem experimenten? Stemmen met een rood potlood en een papier is hopeloos achterhaald. Als Nederlandse burger in het buitenland kun je gewoon digitaal stemmen. Gaat prima. Voer dat gewoon voor alle Nederlandse burgers in aub. En snel een beetje!

Relevante Parlementaire Dossiers