of 59345 LinkedIn

Keuzewijzer voor online tools gemeenten

Kennisinstituut Movisie heeft een keuzewijzer ontwikkeld voor gemeenten voor welke online tools. De gids beschrijft welke tools het beste passen bij de verschillende doelstellingen in het mogelijk maken van burgerparticipatie.

Kennisinstituut Movisie heeft voor gemeenten een keuzewijzer ontwikkeld voor online tools. De gids beschrijft welke tools het beste passen bij de verschillende doelstellingen in het mogelijk maken van burgerparticipatie.

Nieuwe mogelijkheden

Online tools bieden nieuwe mogelijkheden om burgerparticipatie vorm te geven, constateert Movisie. Maar gemeenten weten niet altijd welke tool het beste bij doelstellingen past. In de Keuzewijzer worden diverse tools beschreven. In een tabel wordt aangegeven voor welke doelstellingen de tools geschikt zijn. De doelstellingen zijn onder meer agendavorming, beleidsvoorbereiding, beleidsbepaling, beleidsuitvoering en beleidsevaluatie. Per doelstelling is er een onderscheid aangebracht tussen adviseren, meebeslissen, coproduceren en raadplegen. De in totaal zo'n twintig tools die worden beoordeeld zijn onder meer Argu, Civocracy, Youmee en Verbeterdebuurt.nl. Gemeenten kunnen aan de hand van de tabel zien welke van de tools het beste bij de doelstellingen passen.

Betrekken van bewoners is in opkomst

Met nieuwe technologische mogelijkheden kunnen de mogelijkheden voor inspraak van inwoners volgens Movisie flink veranderen. Het betrekken van inwoners bij beleid is in opkomst. Tegelijkertijd constateert Movisie het risico dat een ander deel van de burgers hierdoor juist uitgesloten raakt, omdat zij geen toegang tot of kennis hebben van digitale middelen. ‘Het is daarom raadzaam om online participatie altijd te combineren met andere vormen waarin inwoners of cliënten kunnen meepraten, adviseren of meebeslissen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Brieuc-Yves Cadat-Lampe (Senior adviseur) op
@Thomaso Dank voor uw goede vragen en suggesties. Wij nemen ze in overweging mee voor een volgende versie...
Door Thomaso op
Volgens mij is dit de link naar de Keuzewijzer:
https://www.movisie.nl/publicatie/keuzewijzer-e- …

Een mooi begin van een goed overzicht. Wel jammer
dat een aantal kansen niet gelijk zijn benut. Zoals in het overzicht op sheet 6 in een oogopslag duidelijk maken welke tool het meest geschikt is voor een bepaalde fase. Of in welke fase die tool het meest geschikt is.
Ik zeg altijd maar: in Word kún je de boekhouding voeren. Maar Excel is tóch iets gemakkelijker daarvoor.
En in Excel kún je een brief opstellen. Maar de meeste mensen zullen toch Word prefereren.

Een ander schot voor open doel was een beslisboom geweest om uiteindelijk bij een app uit te komen.