of 58952 LinkedIn

Kern landelijk EPD krijgt doorstart met Het Landelijke Schakelpunt (LSP)

Het Landelijk Schakelpunt, kern van het gesneuvelde landelijk EPD, krijgt een doorstart. Vijf zorgkoepels willen die infrastructuur van de overheid voortzetten.
Reageer
Het Landelijk Schakelpunt (LSP), de kern van het gesneuvelde landelijk EPD, krijgt een doorstart. Vijf zorgkoepels willen die infrastructuur van de overheid voortzetten, tenminste als de zorgaanbieders willen meebetalen.

Koepels

Het LSP was het cruciale knooppunt van het beoogde landelijk EPD, dat in de Eerste Kamer sneuvelde. Het Nationaal Instituut ICT in de Zorg (Nictiz), de beheerder van dat knooppunt, onderzocht voor ministers Schippers mogelijke doorstartscenario's. Vijf zorgkoepels willen alsnog meedoen: LHV, NHG, VHN, KNMP en NVZA. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen steunt de doorstart niet vanwege de kosten. De naar schatting 10 miljoen euro die het nog op te zetten servicecentrum voor het LSP gaat kosten, zijn volgens de VPH te hoog en vallen wellicht nog hoger uit.

 

Geen alternatief

Een belangrijke reden voor de voortzetting van het LSP is dat een significant deel van de zorgaanbieders het al gebruikt voor uitwisseling van gegevens op regionaal niveau en ervoor elektronische uitwisseling van medische gegevens op termijn geen alternatief is. De medische gegevens van 8,5 miljoen Nederlanders kunnen op dit moment via het LSP regionaal worden uitgewisseld. Voorbehoud daarbij is wel dat patiënten daar nu individueel toestemming voor moeten geven.

 

Afsplitsing

De regionale aanpak is nu het uitgangspunt. Het LSP wordt doorgeefluik voor medicatie- en medische gegevens op regionaal niveau, tussen huisartsenpraktijken, apothekers en ziekenhuizen. Wel moet het nog aangepast worden aan de nieuwe opzet; daarvoor is eenovergangsperiode tot halverwege 2012 voorzien. Een deel van Nictiz zal vanaf dat moment als afgesplitst Service Centrum Zorgcommunicatie het beheer op zich nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.