of 59130 LinkedIn

Kamervragen over ‘onwenselijke BRP-voortzetting VNG’

Maarten Hijink (SP) heeft de minister van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over het doorontwikkelen van een BRP-systeem door gemeenten. De SP vindt dit plan onwenselijk en wil weten of het ministerie de VNG heeft geprobeerd ervan te weerhouden.

Maarten Hijink (SP) heeft de minister van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over het doorontwikkelen van een BRP-systeem door gemeenten door gemeenten. De SP vindt dit plan onwenselijk en wil weten of het ministerie de VNG heeft geprobeerd ervan te weerhouden.

‘Doorontwikkelen BRP is onwenselijk’

De vragen van de SP zijn gesteld naar aanleiding van berichtgeving van Computable, dat de -uiteindelijk afgebroken- operatie BRP al langere tijd kritisch volgt. De partij is van mening dat het onwenselijk is dat VNG aan de slag gaat met de resten van het mislukte ict-project. Hijink wil weten of de VNG de BRP-software die door het Rijk is ontwikkeld probeert over te nemen en of er inderdaad onderdelen van de bestaande software zijn overgedragen. Ook wil Hijink weten of het ministerie deze ontwikkeling onwenselijk vindt.

 

‘Voorkomen dat VNG achter de schermen doorwerkt’
Hijink is tevens benieuwd naar het openbaar maken van de BRP-code en vraagt aan de minister of dit zal gebeuren onder de open source GPL-licentie. Deze garandeert volgens Hijink vrije toegankelijkheid en zorgt ervoor dat potentiële ontwikkelaars eventuele wijzigingen aan de software direct publiceren. Mocht het zijn dat de minister de BRP-code niet openbaar maakt, dan wil Hijink weten welke garanties er zijn voor transparantie en het voorkomen dat de VNG achter de schermen doorwerkt aan de BRP.  

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.