of 59130 LinkedIn

Kadaster: bedrijfsprocessen komen niet in gevaar

Kadaster gaat er niet vanuit dat bedrijfsprocessen en informatiebeveiliging in gevaar komen vanwege veiligheidsrisico’s binnen de ICT-systemen. Het Financieele Dagblad schrijft maandag op basis van interne stukken dat er ‘een reële kans bestaat dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen’.

Kadaster gaat er niet vanuit dat bedrijfsprocessen en informatiebeveiliging in gevaar komen vanwege veiligheidsrisico’s binnen de ICT-systemen. Het Financieele Dagblad schrijft maandag op basis van interne stukken dat er ‘een reële kans bestaat dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen’.

'Zorgwekkende situatie'

In het rapport worden twee kernrisico’s geschetst: 'discontinuïteit' en 'ongeautoriseerde toegang'. Het Koninklijk Notarieel Broederschap (KNB), de beroepsvereniging van notarissen, spreekt na aanleiding van het rapport in het Financieele Dagblad over een zorgwekkende situatie. In maart moeten de problemen opgelost zijn, zo meldt de krant. 

'Juiste interpretatie belangrijk' 

Het Kadaster heeft inmiddels een algemene reactie voor de pers naar buiten gebracht. ‘Het is van cruciaal belang de juiste interpretatie van de gegevens te kennen bij het lezen van deze rapporten om de juiste vertaling te kunnen maken. Op dit moment is er geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de continuïteit van onze bedrijfsprocessen en onze informatiebeveiliging. Onze infrastructuur kent gescheiden systemen. De informatiedatabase en mutatiedatabase zijn gescheiden van elkaar.’

'Risico's niet actueel' 

Het onderzoek dat het Financieele Dagblad in handen kreeg betreft een intern onderzoek dat op jaarbasis herhaald wordt. Volgens Kadaster is de risicoduiding gerelateerd aan een ‘zeer hoge standaard en ambitie’ die de organisatie zichzelf heeft gesteld. De in het rapport geschetste risico’s zijn volgens Kadaster niet per definitie actueel. ‘We willen voorbereid zijn op toekomstige risico’s.’  De organisatie benadrukt in de reactie dat het volledig aansluit op de Rijksoverheidsstandaard voor beveiliging (BIR) en daarmee aan de gestelde wetgeving. Kadaster zegt maandelijks 11.000 DDOS-aanvallen en hackpogingen te ondervinden. Niet één daarvan heeft geresulteerd in inbreuk of aantasting van de systemen. 

 

Op de vragen welke gevolgen de geschetste risico's kunnen hebben voor gemeenten en voor de ontwikkeling van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO), wilde het Kadaster tegenover Binnenlands Bestuur niet reageren. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R. op
"Op de vragen welke gevolgen de geschetste risico's kunnen hebben voor gemeenten en voor de ontwikkeling van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO), wilde het Kadaster tegenover Binnenlands Bestuur niet reageren."

Dat is nou juist de vraag die zo snel mogelijk beantwoord moet worden voor alle afnemers van de BRK
Door John // (---) op
de tijden zijn veranderd, en nu voor 100% digitaal.
niet iedereen kan dat meer bijbenen, en dat zal je net zoals in het bedrijfsleven moeten kiezen voor mensen er gewoon uit, en andere frisse jonge en snellere mensen erin!