of 59123 LinkedIn

Jaarlijks 1,3 miljoen aanvragen voor nieuw DigiD-wachtwoord

Zo’n 1,3 miljoen keer per jaar vragen Nederlanders opnieuw een wachtwoord voor DigiD aan. Dat blijkt uit gegevens die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief deelt met de Tweede Kamer.

Zo’n 1,3 miljoen keer per jaar vragen Nederlanders opnieuw een wachtwoord voor DigiD aan. Dat blijkt uit gegevens die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief deelt met de Tweede Kamer.

Aantal heraanvragers DigiD-wachtwoord

Wiebes werd gevraagd naar het aantal mensen dat jaarlijks een nieuw wachtwoord voor DigiD aanvraagt. In de brief meldt Wiebes dat meer dan 745.000 mensen één keer per jaar een nieuw wachtwoord aanvragen. Ongeveer 180.000 Nederlanders doen dit twee keer per jaar. Zo’n 42.000 mensen vragen jaarlijks zelfs drie keer een nieuw wachtwoord. Er is ook een handjevol extreme gevallen waarbij burgers 15 of 16 keer per jaar een nieuw wachtwoord hebben aangevraagd. In welke leeftijdscategorieën de heraanvragers zitten kan Wiebes niet zeggen, omdat DigiD-beheerder Logius vanwege privacyredenen de informatie niet geeft. In totaal maken zo’n 12 miljoen Nederlanders gebruik van DigiD.

Lokale aanpak voor probleemburgers

Wiebes werd ook gevraagd naar de zogeheten ‘Stella-zaken’ (Stella’s). Dat zijn zaken waarbij belastingplichtige burgers op meerdere fronten problemen hebben met de Belastingdienst en deze niet zelf kunnen oplossen, omdat er sprake is van schrijnende omstandigheden. Lokale contacten met de speciale teams van andere overheidsinstanties zoals UWV, gemeenten, CJIB, SVB werken samen om deze gevallen, die vaak te maken hebben met schuldproblematiek, van hulp te voorzien. Op 1 januari is er een pilot van start gegaan met de Proeftuin G4, waar lokale samenwerking met schuldhulpverlening wordt aangemoedigd. ‘Het doel van deze proeftuin is het beter beschermen van het bestaansminimum van mensen, voorkomen van oplopende incassokosten, minimalisering van gijzelingsprocedures (CJIB) en knelpunten met betrekking tot het bestaansminimum sneller op te lossen’, aldus Wiebes.


Aantal Stella’s neemt toe

De staatssecretaris zegt desgevraagd een toename van het aantal Stella’s te verwachten. 'Door versterking van het interne netwerk binnen de Belastingdienst en de intensivering van de samenwerking met andere overheden voorzien we een toename van het aantal Stella zaken. Het streven is wel de problematiek eerder te herkennen zodat aan de voorkant van het proces door de betrokken overheidspartijen actie ondernomen kan worden om het bestaansminimum te beschermen en de burger sneller te helpen bij de problematiek die speelt.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ja, als de overheid zich focust op Digidwang en de burger in het keurslijf van Brave New World perst, dan krijg dat de burger soms in paniek reageert en steeds meer een nieuw wachtwoord moet aanvragen. Waar zijn trouwens al die dure overheidskantoren voor als de burger al het werk van politici en ambtenaren zelf moet doen ? Nu lijkt er geen kamerlid meer te zijn die nog enig benul heeft van hoofd- en bijzaken - alles wordt toch in Brussel of de regering beslist - dus toeteren en leuteren ze vaak maar over bijzaken die de burger geen bal interesseert. Je kunt dus probleem tweederde van de kamerleden naar huis sturen, niemand die het merkt. Ze zitten er voor hun eigen ego, niet voor ons.

Relevante Parlementaire Dossiers