Advertentie
digitaal / Nieuws

IT-besparing overheid kost vooral banen

Kostenbesparingen zoals die ook zijn voorgesteld door president Obama, maar ook door Heroverwegingen-werkgroep 19 zullen vooral ten koste gaan van werkgelegenheid, concludeert de Brookings Institution. Deze belangrijke overheidsdenktank in Washington heeft plannen van Obama tegen het licht gehouden om het grote aantal eigen rekencentra te reduceren en over te schakelen op wat men inmiddels de 'cloud' noemt. 

12 april 2010

In het Heroverwegingen-rapport 'Van Schaven naar Sturen' van werkgroep 19 (over de bedrijfsvoering van het Rijk) staan suggesties als de volgende: 'Als doorontwikkeling van de digitale werkplek rijk wordt structureel gebruikgemaakt van kantoorapplicaties vanuit een (rijks en/of overheids) ‘cloud’.' Die laatste term doelt op het op grote schaal online aanbieden van gemeenschappelijke softwarefuncties, in plaats van software die per organisatie vanuit een eigen rekencentrum (of zelfs bureau-pc's) aan medewerkers wordt aangeboden. President Obama heeft vorig jaar al een variant op dat streven gelanceerd, onder de noemer 'apps.gov'. Dat zou onder meer tot grote kostenbesparingen leiden.

 

Analist Darrell West van de Brookings Intitution concludeert uit een onderzoek dat de besparingen die dergelijke bewegingen opleveren vooral afhangen van het aantal banen dat organisaties willen en kunnen wegsnijden. Daarbij gaat het vooral om de beheerders van  de computerservers en bijbehorende software, die in de 'cloud' nauwelijks extra mankracht vergen. West signaleerde bij de betrokken organisaties een besparingspotentieel van 25 tot 50 procent, als ze hun IT-activiteiten naar de cloud zouden overhevelen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie