Advertentie
digitaal / Nieuws

Internettaps vaker ingezet bij opsporing

Politie, justitie en inlichtingendiensten maken steeds vaker gebruik van een internettap. Dat is op te maken uit de cijfers van de Nationale beheerorganisatie voor internetproviders (NBIP) die voor tachtig kleinere internetaanbieders taps plaatst. In 2008 kregen de aangesloten providers 259 keer een tapbevel, in 2009 plaatsten zij 335 taps, een stijging met bijna 30  procent. 

08 maart 2010

Niet openbaar
De bij de NBIP aangesloten internetaanbieders hebben een marktaandeel van die 5 tot 10 procent, schat Alex Bik, voorzitter van de stichting. Als het aantal taps bij andere aanbieders even snel stijgt, zou dat betekenen dat de overheid vorig jaar tussen de 3300 en 6700 keer een internetverbinding liet aftappen. In september vorig jaar maakte minister Hirsch Ballin van justitie bekend dat er in 2008 ruim 26.000 telefoonnummers zijn afgetapt. Cijfers over internettaps maakt justitie niet openbaar.

 

Verplicht
Internetproviders zijn sinds 2001 wettelijk verplicht hun netwerk aftapbaar te maken. Omdat de technische aanpassingen grote investeringen vragen hebben een aantal kleinere aanbieders de stichting NBIP opgericht om de tapbevelen uit te voeren. ‘Wij toetsen het bevel juridisch en onze technici installeren een mobiele tapdoos bij de internetaanbieder’, vertelt Bik. Daarvoor brengt de stichting 1300 euro per geplaatste tap in rekening, terwijl de providers maar 13,13 euro per tap krijgen van de overheid.

 

Tapvergoeding
De NBIP onderhandelt al twee jaar over verhoging van die schamele tapvergoeding. ‘Waar dat bedrag van 13,13 euro vandaan komt weet niemand in Den Haag’, stelt Bik. ‘Officieel mogen providers de extra kosten wel in rekening brengen, maar dan heb je wel en accountantsverklaring nodig. En voor je zo’n verklaring hebt, ben je meer dan 1300 euro kwijt, terwijl je die kosten niet mag mee rekenen.’ De aangesloten providers schieten er gezamenlijk een half miljoen euro bij in. ‘Voor de hele markt gaat het dan om 5 miljoen’, becijfert Bik. 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie