of 59130 LinkedIn

Internationale prijs voor Nederlandse transparantie

Openspending.nl, een website waarop de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht zijn samengevat, heeft de Open Governement Partnership Award gewonnen. De prijs werd op 7 december uitgereikt tijden de Open Government Partnership (OGP) Global Summit in Parijs

Openspending.nl, een website waarop de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht zijn samengevat, heeft de Open Governement Partnership Award gewonnen. De prijs werd op 7 december uitgereikt tijden de Open Government Partnership (OGP) Global Summit in Parijs.

Betere verantwoording
De website Openspending.nl is opgezet door de Open State Foundation. De site heeft de prijs gewonnen omdat het project burgers helpt meer inzage te krijgen  in hoe hun belastinggeld wordt uitgegeven.  Overheden leggen daardoor beter verantwoording af over hun keuzes. Gemeenten, provincies en waterschappen zetten hun inkomsten en uitgaven elk jaar in een begroting en een jaarverslag. Volgens Open State Foundation zijn deze dikke boekwerken lang niet altijd even toegankelijk.
 

Open data
Op Openspending.nl zijn de huishoudboekjes van lokale overheden in een simpel overzicht per samengevat. Ook kun je eenvoudig vergelijken met bijvoorbeeld je buurgemeente. De cijfers zijn ook beschikbaar als open data. Daarmee kunnen gemeenten of particulieren de gegevens ook gemakkelijk hergebruiken in nieuwe toepassingen.

Meer begrip
Minister Plasterk was bij de uitreiking van de award aanwezig. ‘Natuurlijk moeten jaarrekeningen van gemeenten openbaar gemaakt worden,’ stelde hij. ‘Maar dankzij Open State Foundation is dit veel begrijpelijk gemaakt voor mensen. Dan pas kunnen mensen echt actief worden in hun gemeente, en meedenken over de keuzes die worden gemaakt. Dit leidt ook tot meer begrip voor de overheid, want zo wordt ook inzichtelijk dat je wel meer geld kan uitgeven aan bijvoorbeeld het groen in de stad, maar dat dit ten koste gaat van de lokale bieb of de speeltuin’, aldus de minister.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mevrouw van Koll op
Mijn kinderen moeten vanaf hun schooltijd zonder enige complimenten (want dat is uit den boze voor kinderen, er kan nog geen schouderklopje van af) voor hun kennis of kunde hun opleidingen doorlopen.
Wanneer ze dan in het bedrijfsleven terecht komen zijn er allerlei prijzen te winnen voor en door die personen die bedenken dat je kinderen moet behandelen als volwassenen en daarom dus volwassenen behandeld als kinderen. De schouderklopjes die ze moeten missen in hun jeugd worden immers nu pas uitgedeeld.

Relevante Parlementaire Dossiers