of 64740 LinkedIn

Informatiecommissaris rijk moet dubbel werk voorkomen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Dit jaar nog krijgt de Tweede Kamer te horen wie bij het rijk de informatiehuishouding op orde moet brengen. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA). Deze regeringscommissaris wordt het ‘gezicht van de verbetering van de informatiehuishouding’ en zal vooral een aanjager zijn van verbetering.

Geen dubbele taken

Verschillende organisaties die zich bezighouden met de rijksinformatiehuishouding worden versterkt of krijgen meer bevoegdheden, onder andere vanwege de Wet open overheid. De maatregelen moeten nog genomen worden en Knops ziet voor de regeringscommissaris de taak weggelegd om te zorgen dat de organisaties ‘elkaar versterken en geen dubbele taken uitvoeren’.

 

Verbindende rol

‘De regeringscommissaris krijgt de taak om de voortgang van de maatregelen te bevorderen, de ministeries daarop aan te spreken en waar nodig met voorstellen te komen om knelpunten op te lossen’, schrijft Knops. ‘Ook zal de regeringscommissaris een verbindende rol spelen tussen de verschillende actoren die op het terrein van de informatiehuishouding een (wettelijke) taak vervullen.’

 

Parttime

Knops zal de Tweede Kamer voor het einde van het jaar informeren over de benoeming. De commissaris zal parttime worden aangesteld voor een periode van ongeveer twee jaar. Daarna wordt er geëvalueerd. De ministeries zijn intussen alvast begonnen met verschillende trajecten om de informatiehuishouding te verbeteren, omdat zij daar uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor blijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.