of 58952 LinkedIn

Info over parkeerplaatsen vrijgegeven

Een vrije parkeerplaats vinden kan binnenkort wellicht via een een app. De gegevens over beschikbaarheid, locatie, tarieven en openingstijden komen vrij als open data.

Wie op zoek is naar een vrije parkeerplaats, kan daarvoor binnenkort misschien een app gebruiken. Minister Schultz (Infrastructuur) gaat de gegevens over beschikbaarheid, locatie, tarieven en openingstijden vrijgeven als open data.


Betere doorstroming
Het rondrijden op zoek naar een parkeerplaats is ergerlijk voor automobilisten en slecht voor het milieu, aldus de minister. Met de informatie kunnen marktpartijen volgens haar handige apps ontwikkelen met persoonlijke en actuele reisinformatie. "Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je straks op je smartphone kunt zien waar nog een vrije parkeerplek is", aldus Schultz. Het ministerie verwijst naar onderzoek waaruit zou blijken dat het gebruik van de gegevens in de vier steden een beperking van 1,5 tot 4 miljoen voertuigkilometers scheelt, door een betere doorstroming van verkeer.

Eerst standaardiseren
Eerst worden de parkeergegevens van publieke en private exploitanten van parkeerplaatsen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vrijgegeven. De gegevens moeten daartoe worden verzameld, gestandaardiseerd en op een handige manier openbaar gemaakt. Daarna volgen andere steden. In 2015 moeten de gegevens voor een groot deel van Nederland beschikbaar zijn. Het openstellen van de parkeergegevens maakt deel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Niek op
De firma Q-Park heeft al een app die dit doet, dus zo moeilijk moet het voor de overheid niet zijn.