Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT Nationale Politie moet binnen 2 jaar op orde zijn

Volgens het definitieve Realisatieplan Nationale Politie moet de ICT van de politie - één van de 'inspanningenclusters' in het plan - voor 2015 op orde zijn.

10 december 2012

Het definitieve Inrichtingsplan en het Realisatieplan Nationale Politie zijn door minister Opstelten aan de Kamer gestuurd. De ICT van de politie - één van de 'inspanningenclusters' in het plan - moet voor 2015 op orde zijn.

Integrale aanpak
De informatievoorziening binnen en tussen de politiekorpsen is niet zoals van een moderne organisatie mag worden verwacht, bleek uit diverse klachten van politiemedewerkers en een onderzoek van de Rekenkamer in 2011. Minister Opstelten kwam daarop met het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie 2011-2014, dat een integrale aanpak van de problemen beoogde. Maar de geplande vorming van de Nationale Politie, een wisseling van de wacht bij de ICT-top van de politie en een geconstateerd gebrek aan mankracht zorgden voor vertraging.

Twee jaar de tijd
In de definitieve versie van het Realisatieplan Nationale Politie is nu toch een reeks concreet te behalen resultaten opgesomd, die allemaal vóór 1 januari 2015 zijn ingepland. Zo moet voor die datum het bestaande netwerk zijn vervangen, moet het applicatieportfolio verregaand zijn gesaneerd (van 1200 naar 900 applicaties) en de gegevens van het nieuwe korps centraal zijn opgeslagen om het principe van eenmalige invoer te faciliteren.

BVH en BVO
Het meest bekritiseerde systeem, de Basisvoorziening Handhaving (BVH, waarin incidenten, proces-verbalen et cetera worden opgenomen), moet al halverwege 2013 een verbeterde gebruiksvriendelijkheid en gegevensinvoer hebben gekregen. Het andere zorgenkind, de Basisvoorziening Opsporing (BVO) moet voor 2015 bij alle eenheden zijn vervangen door het gebruiksvriendelijker systeem Summ-IT. Dat is overigens een tijdelijke oplossing.

Betere informatieuitwisseling
Daarnaast moet de Basisvoorziening Informatie (BVI) in het voorjaar van 2013 'te gebruiken' zijn, meldt het plan. BVI is de doorontwikkeling van het systeem BlueView, dat er nu voor zorgt dat korpsen bovenregionaal informatie kunnen uitwisselen voor opsporing en handhaving. Die informatieuitwisseling moet in de BVI een veel robuuster en efficiënter karakter krijgen in de vorm van een centrale gegevensopslagplaats waar gegevens uit verschillende bronnen worden geaggregeerd en geschikt gemaakt voor bevragingen en analyses. Per 1 januari 2014 moeten BVH en Summ-IT volledig ontsloten zijn binnen de BVI; daarin vallen nu nog vaak gaten.

Basisvoorziening Politie

Een nog fundamentelere aanpak van de politie-ICT moet zich over twee jaar aftekenen, als ook de centrale opslag van gegevens, het Digitaal Proces Dossier en de eerste modules van de nieuwe Basisvoorziening Politie (die BVH en Summ-IT zal vervangen) volgens het inrichtingsplan klaar zullen zijn.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Politie hoort op straat, niet achter een bureau. Op straat moeten ze gebruik kunnen maken van gebruiksvriendelijke ict. Volgens mij bestaat dat niet, gebruiksvriendelijke ict.
Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Het is al zo vaak gezegd: automatiseren is organiseren. Misschien kunnen bijgaande artikelen over IT Governance (deel 1 & 2) helpen bij het vinden van de juiste aanpak. Ook verschenen in het vakblad Informatie (juni en november) en op de website van Financieel Management.



deel 1: http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …



deel 2: http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …



Advertentie