Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT kost gemeente nog steeds 74 euro per inwoner

De ICT-kosten van gemeenten blijven per inwoner vrijwel gelijk met die van vorig jaar, ondanks het groeiende belang van ICT. Aldus de jaarlijkse ICT Benchmark Gemeenten.

18 september 2014

De ICT-kosten van gemeenten blijven per inwoner vrijwel gelijk met die van vorig jaar, ondanks het groeiende belang van ICT. Dat concludeert M&I Partners uit de jaarlijkse ICT Benchmark Gemeenten.

Sentiment ontkracht
Met gemiddeld 74 euro ICT-kosten per inwoner is de ICT er niet duurder op geworden, wat onderzoeker Jos Smits enigszins bevreemdt. ICT kost immers steeds meer, is de heersende gedachte. "Dat is wel het sentiment dat ik tegenkom bij het bestuur en het management van gemeenten. Maar wij kunnen er geen bewijs voor vinden." M&I denkt dat de ICT-afdeling de benodigde investeringen zelf kon betalen. "De impact van ICT is toegenomen; er is meer gerealiseerd. Onze conclusie is dat het uit eigen begroting is gebeurd en dat er op andere vlakken geld is vrijgemaakt door de lagere kosten voor hardware en technisch beheer." Hij vraagt zich dan ook af waar gemeenten hun roep om uitbesteding van ICT op baseren.

Verschillen
Gemeenten die kleiner zijn dan 100.000 inwoners geven gemiddeld per inwoner 62 euro uit; voor grotere gemeenten is dat 81 euro. Dat - overigens bekende bekende - verschil komt door de complexere informatievoorziening en de hogere eisen aan ICT-dienstverlening in grotere gemeenten. Een ander opvallend verschil is dat kleinere gemeenten relatief meer uitgeven aan software en grotere meer aan personeel. Tezamen vormen personeel en software al jaren rond de 74 procent van de kosten. Smits spreekt van 'communicerende vaten'. In absolute termen is het aandeel van personeel in de kosten wel weer iets gestegen (tot bijna 50 procent) ten opzichte van vorig jaar. "Dat fluctueert over het algemeen. Het stijgt nu weer iets, nadat het een aantal jaren is gedaald. Wij wijten het aan de crisis, waardoor er vacaturestops waren en in externe inhuur is gesneden. Op een gegeven moment begint dat te wringen."

'Werkplek' goedkoper
Uit het onderzoek, dat M&I uitvoerde onder 24 middelgrote en grote gemeenten (niet de allergrootsten), blijkt ook dat de kosten per werkplek zijn gedaald van 6685 euro naar 6101 euro. Daarbij geldt wel de kanttekening dat het aantal werkplekken per medewerker is toegenomen tot 1,4, door het groeiende aantal mobiele devices. In totaal zijn de werkplekkosten goed voor 6,2 procent van de kosten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie