Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-branche: haast kabinet zorgt voor ICT-ellende

Het kabinet maakt plannen en boekt de bijbehorende bezuinigingen in, maar heeft te veel haast met de daarvoor benodigde ICT en informatievoorziening, stelt Nederland ICT.

18 september 2013

Het kabinet maakt plannen en boekt de bijbehorende bezuinigingen in, maar heeft te veel haast met de daarvoor benodigde ICT en informatievoorziening. Dat stelt Nederland ICT, de branchevereniging van ICT-bedrijven.


Informatiehuishouding overhoop

In de miljoennennota boekt het kabinet aanzienlijke bezuinigingen in, die te behalen zijn met onder andere de decentralisaties van de Jeugdzorg, de WMO en de AWBZ. Het kabinet wijst terecht op het belang van ICT bij dergelijke grote aanpassingen, vindt Nederland ICT, maar die veranderingen zijn te complex voor een snelle uitvoering. De informatiehuishouding van de overheid gaat in hoge mate overhoop, en de mogelijkheden en onmogelijkheden van ICT moeten daarom bij de plannenmakerij al in een vroeg(er) stadium realistisch aan de orde komen.

Niet realistisch en naïef
"Deze decentralisatieoperatie lukt alleen als zorgvuldigheid voorrang krijgt boven niet-realistische uitvoeringsdata", aldus Nederland ICT. "Den Haag kiest ervoor het ontwerpen en aanbesteden van ICT-systemen in gang te zetten terwijl de wetgeving nog niet is afgerond. Dit leidt onvermijdelijk tot ICT-problemen." De brancheorganisatie noemt het ook naïef dat zelfs het CPB in een recent rapport over de decentralisaties ICT niet eens noemt als factor van belang.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mr A.B.L.de Jonge / burgemeester
Is een schatting te maken van de ict kosten die de decentralisaties met zich brengen en bij wie komt die rekening te liggen?
Henk / teammanager DM
Gezien de rapportage van de inspectie erfgoed zijn er ook nog informatiekundige kosten (DIV) te maken. http://www.erfgoedinspectie.nl/actueel/nieuwsber …



Wie krijgt die last op de schouders?
Henk / teammanager DM
Dit is de inhoudelijke rapportage zie bv "jeugdzorg" is nogal "rood" qua "op orde informatiehuishouding"

http://www.erfgoedinspectie.nl/uploads/publicati …

Advertentie