Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-branche bezorgd over eID

Het ICT-bedrijfsleven wil vaart maken met het eID-stelsel, maar de overheid moet zich wel beperken tot het opzetten van het stelsel. Kamerleden willen terughoudendheid.

10 maart 2014

Het ICT-bedrijfsleven wil vaart maken met het eID-stelsel, maar de overheid moet zich wel beperken tot het opzetten van het stelsel, vinden de bedrijven. Kamerleden willen terughoudendheid.

Brede steun
Het in december door minister Plasterk aangekondigde eID-stelsel moet ruimte bieden aan een veiligere versie van de huidge DigiD (inclusief eventueel een DigiD-kaart) maar ook een einde maken aan de veelheid van digitale identiteiten van burgers, die voor elke dienst bij het bedrijfsleven weer een nieuwe inlog-wachtwoordcombinatie moeten aanmaken. VNO-NCW, MKB Nederland en Thuiswinkel.org hebben zich al achter het nieuwe stelsel geschaard en ook Nederland ICT, de branchevereniging van ICT-bedrijven, doet dat.

Niet concurreren
Er moet volgens Nederland ICT vaart worden gemaakt, maar de organisatie vreest wel dat het stelsel nu 'te veel doelen moet gaan dienen', waardoor het nodeloos complex wordt. Marktpartijen moeten hun eID-producten kunnen uitgeven en de overheid zou zich moeten beperken tot het - snel - opzetten van het stelsel en verder niet concurreren met de markt.

Vertrouwen ondergraven
Tijdens een algemeen Kameroverleg waarbij Plasterk afgelopen woensdag verscheen, pleitten Kamerleden juist vooral voor terughoudendheid. "Als het misgaat op dit gebied, ondergraaf je het vertrouwen enorm", stelde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Haar PvdA-collega Astrid van Oosenbrug maakte zich ook zorgen over hoe het nieuwe stelsel veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en privacy met elkaar in evenwicht brengt.

Weggegooid geld
Een aantal ICT-bedrijven hebben de publiciteit - en de Kamerleden - zelf gezocht met als boodschap 'laat het nou aan de markt over'. Vooral het feit dat de overheid zelf een fysieke 'eID-kaart' zou willen uitgeven, maakt sommige bedrijven nerveus. VVD-Kamerlid Perjan Moors gaat daarin mee en sprak van 'weggegooid geld' als de overheid die kaart zelf zou gaan bedenken en produceren.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Amerikanen kennen een uitdrukking: "between a rock and a hard place". Een manier om een duivels dilemma aan te geven.



Dat is precies ook mijn gevoel bij de discussie over wààr de verantwoorelijkheden over een eID nu zouden moeten liggen.



Moet dat een overheid zijn, die tot nu toe het monopolie had op het identificeren van burgers (van paspoort tot DigID)? Een overheid die tot vandaag alleen maar heeft laten merken volstrekt incompetent te zijn op vrijwel alle gebieden van de ICT. Nog niet in staat om een drankfeest in een slijterij te organiseren, dat is een beetje het beeld van de oveheid en ICT. Dus om daar nu mijn eID te parkeren.... Neen, dank u.



Maar dan het bedrijfsleven. Heeft in tegenstelling tot de overheid een ongerepte staat van.... Oh nee. Vanochtend nog maakt ING bekend te gaan handelen in uw en mijn gegevens. Om nog eens een Amerikaanse uitdrukking te gebruiken:"Fuck privacy". Dus om daar nu mijn eID te parkeren..... Neen, dank u.



Misschien moeten we maar eens gaan denken aan het afschaffen van dit soort vormen van identificatie. De partij die je zou (moeten kunnen) vertrouwen KAN het niet, de partij die het (mogelijkerwijs) zou kunnen is voor geen meter te vertrouwen. Zolang we geen vertrouwen kunnen hebben in de partijen die het moeten gaan waarmaken, kunnen we het maar beter niet doen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"1984" is een geweldig boek..ook verfilmd met John Hurt in de hoofdrol. Overigens, houden de controlerende mensen dan alleen de consument onder digitale controle, of de kritische burger?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Ps @redactie: een aantal ICT-bedrijven....heeft !! Betreft slechts 1 aantal
Niels / Onderzoeker
Welk probleem gaat de overheid hier nu eigenlijk mee oplossen (behalve een veiliger DigiD)? Laat de rest alsjeblieft aan de burger en de markt over. Er zijn uitstekende password-kluizen op de markt.
Hans Witvliet / Engineer
De reacties tonen aan dat men enkel op het artikel reageert, maar geen kennis heeft van de beoogde achterliggende techniek/procedures.

Juist omdat er gebruik wordt gemaakt van virtuele-ID's komt men tegemoet aan de vraag naar privacy.



Het heeft (te) lang geduurd, maar eindelijk komt er nu eens iets goeds. Men heeft klaarblijkelijk geleerd van de Eid lessen in Belgie, Estland, Noorwegen, Italie, Duitsland, ....
Heleen
Ik ben TEGEN dat eID voor alles. Je kunt zeggen wat je wilt over beveiliging en wettelijke waarborgen, maar straks met dat ene eID weten bedrijven en overheden ALLES over je. Er is maar één manier om de privacy van burgers een beetje te beschermen in de digitale wereld en dat is verschillende ID's voor de verschillende domeinen. Laat het maar aan mij zelf over om te dealen met die "veelheid van digitale identiteiten van burgers". Ik verwacht van mijn overheid meer wijsheid dan dat geklets over die zielige burger die zoveel problemen heeft met al die wachtwoorden.
Janet / beleidsadviseur
Ik ben ABSOLUUT TEGEN een ID voor overheidszaken en commerciele zaken tegelijk. Die wil ik absoluut gescheiden houden. Dat bestaat toch niet dat je voor een winkel met dezelfde kaart inlogt als voor je paspoort. Ik vind daar een groot privacygevaar inzitten. Heel slecht plan.
Advertentie