of 59185 LinkedIn

Huwelijk via computer melden landelijk mogelijk

Aanstaande echtgenoten en toekomstige partners kunnen sinds 1 juli via de pc een melding maken van hun voornemen om in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het elektronisch melden is vooralsnog een extra mogelijkheid en vervangt niet de gebruikelijke manier.

Aanstaande echtgenoten en toekomstige partners kunnen sinds 1 juli 2016 via de pc een melding maken van hun voornemen om in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het elektronisch melden is vooralsnog een extra mogelijkheid en vervangt niet de gebruikelijke manier.

Geen verplichting
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft onlangs besloten om de kennisgeving van een huwelijks of partnerschap ook elektronisch mogelijk te maken. De invoering is geen verplichting voor gemeenten en de elektronische meldingswijze komt niet in plaats van melden bij het gemeenteloket, maar geldt als alternatief. 


Gefaseerd invoeren elektronische dienstverlening

Het elektronisch melden van een huwelijk is een nieuwe stap in de gefaseerde invoering van elektronische dienstverlening van de burgerlijke stand. Sinds 1 juli 2015 kunnen gemeenten als digitaal aangifte van overlijden doen. De ambtenaar controleer bij een elektronische melding de gegevens bij de basisregistratie personen (BRP). Sinds september 2015 hoeven burgers geen afschriften van de geboorteakte en andere uitreksels aan de ambtenaar te overhandigen. Ook het rechtstreeks wenden tot de gemeente waar zij het huwelijk willen laten sluiten is sinds enige tijd mogelijk.

Den Bosch pioniert met pilots

Gemeente Den Bosch heeft de pilot met het digitaal aangeven gehouden. Deze pilot vormde uiteindelijk de basis om de keuzemogelijkheid van gemeenten voor digitale melding van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap landelijk in te voeren. De gemeente is nog bezig met een pilot voor elektronische geboorteaangifte. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Donkers op
Gemeenten zijn wel voorloper voor wat betreft digitalisering.
Het moet toch niet gekker worden.
Nog even en misschien kunnen we dan ook wel schoenen via het internet bestellen, of pizza's. Misschien zelfs wel boeken.........
Door p op
Computer is goedkoper dan loket, dus gratis willen trouwen wordt je bij computer vervoegen.
Volgende stap is het vervangen van de gehele huwelijskvoltrekking door het invullen van elkaars Digid in het huwelijksregister
Door Paul Vreeke (Directeur / eigenaar APAPS) op
"Duurt laaaaang opa", zou mijn kleindochter zeggen.... Maar het komt er wel van. Dit had Napoleon in 1814 nooit kunnen bevroeden. En vele oud collega's in 1984 ook niet.