of 59082 LinkedIn

Honderdste gemeente 'BAG-geschikt'

Reageer

Lisse heeft als honderdste gemeente de aansluittoets voor de BAG met succes doorlopen.

De gemeente Lisse is de honderdste gemeente in Nederland die de aansluittoets voor de basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) met succes heeft doorlopen. Deze toets is een test voor de communicatie tussen de gemeentelijke BAG-applicatie en de BAG Landelijke Voorziening bij het Kadaster.

Na de aansluittoets moeten gemeenten nog andere drempels over, zoals de zelfcontroles techniek en kwaliteit en de definitieve toelatingsaudit, waarmee een gemeente technisch kan aansluiten op de productieomgeving van de BAG Landelijke Voorziening. Medio 2009 moeten alle gemeenten in Nederland een basisregistratie adressen en gebouwen hebben ingevoerd. Gemeenten zijn bronhouder van deze gegevens en alle overheidsinstellingen (inclusief de gemeenten zelf) moeten vanaf medio 2011 verplicht gebruik maken van de BAG.

De gedachte achter de BAG (en andere basisregistraties) is het verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Zij hoeven bijvoorbeeld niet meer telkens dezelfde gegevens op te geven en de kwaliteit van de gegevens neemt toe, waardoor er minder fouten worden gemaakt. Ook kan fraude eenvoudiger worden voorkomen en opgespoord. Burgers en bedrijven kan bovendien effectieve elektronische dienstverlening worden aangeboden, wat een verbeterde efficiency bij de overheid inhoudt.

Lisse heeft op ICT-gebied gekozen voor samenwerking met Hillegom en Noordwijkerhout en deze gemeenten gebruiken dezelfde applicatie. Iedere gemeente doet wel de eigen invoering van de registratie. De gemeente Lisse heeft inmiddels een concept pandenkaart en de adressenbestanden zijn zo goed als gevuld. (FBL)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.