of 59821 LinkedIn

Helft websites overheid onveilig

Minder dan de helft van de websites van de Nederlandse overheid gebruikt geen beveiligde https-verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. Er werden 1816 domeinen van de overheid onderzocht.
5 reacties

Minder dan de helft van de websites van de Nederlandse overheid gebruikt een beveiligde https-verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. Er werden 1816 domeinen van de overheid onderzocht.

Slechts 44 procent een https-verbinding

In totaal heeft slechts 44 procent van de websites, onder andere van de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, een https-verbinding. Bovendien zijn van de websites die wél een https-verbinding gebruiken er 108 niet goed ingesteld, zodat er nog altijd een beveiligingsrisico is bij 62 procent van de overheidswebsites. Een van de voorbeelden van websites zonder https-verbinding is de website van het UWV.

'Onbegrijpelijk' 

In totaal zijn er 1032 websites van ministeries, waarvan er slechts 404 een beveiligde en goed ingestelde verbinding gebruiken. 'De overheid onderstreept regelmatig het belang van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze overheid dit niet beter doet', zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor digitale burgerrechten. Door een https-verbinding te gebruiken is het niet mogelijk om de communicatie met een webserver te bekijken of te veranderen.
 

Kamervragen
De PvdA heeft inmiddels Kamervragen over de kwestie gesteld. De regeringspartij vindt het 'onbegrijpelijk' dat de overheid het niet beter doet op dit vlak en wil weten welke risico's de slecht beveiligde websites met zich meebrengen. D66 wil dat de beveiliging wordt aangepakt. 'Dit kan en moet snel beter', twitterde Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joris op
De persoonlijke netwerk connecties die zijn ontstaan buiten de computer en de medische en persoons gegevenshandel zijn bijzonder zorgelijk te noemen.
Door Peter H op
Bits of freedom verdient alle waardering voor wat ze doen maar de problemen zijn al zoveel groter en anders.
Door Walter Hugo op
Er zitten honderden bedrijven,ambtenaren,consulenten,wijkmanagers,wmo,woninsstichtingen,uwv,regio gemeenten en instanties in een keten die corresponderen met elkaar en gegevens uitwisselen en alle personeel dat zijn er duizenden maken gebruik van een app met daarin zeer persoonlijke info zelfs medische dossiers die ze 24 uur bij zich hebben zelfs als ze uitgaan het ligt zelfs bij nieuwe geliefdes iedereen kan er bij.Incl https echt alles is te verduisteren.
Het is vergane glorie met de betrouwbaarheid.
Door Rosie op
Beveiliging met https heeft geen enkel nut daar ligt het niet aan dit lost niets op.
Het ligt aan de onbetrouwbare monden en de handen aan de computers die alle toegang hebben tot de meest persoonlijke informatie die er maar te vinden is over alle bewoners uit de gemeenten.
Ze kunnen er mee doen wat ze maar willen het verstrekken aan derden,het aandikken er over liegen en het doorvertellen de keten is enorm zelfs vriendinnen en familieleden delen er in mee en confrontreren ze er mee dit vinden ze zo leuk om te doen je kunt de grootste grappen uit halen met iemand want je beschikt over de volledige levenswandel van alle burgers..En vooral smullen en genieten en je macht misbruiken met al die gegevens waar ze echt om kunnen lachen dan hoef je even niet meer aan je eigen ellende te denken pesten met het wijkteam (onze wethouder noemt het zorg alles gaat zo goed ! ? ) is zo'n heerlijke uitlaatklep samen met de hele omgeving.De zelfmoorden zijn niet meer te tellen door dit geroddel en dit leed dat het veroorzaakt maar echt het ligt aan de computer die stomme onbeveiligde computer.Dit is niet onze schuld hoor het ligt aan de computer. Bij de gemeenten werken alleen maar goede mensen met het hart op de goede plaats en een geheimhoudingsplicht. Het is echt die computer. Dit artikel is niet een beetje dom maar heel erg dom.Die computers doen dit toch niet zelf of wel ? Https echt dolkomisch.
Door Paula Anguita (journalist - eindredacteur Tilburgers.nl) op
Inderdaad wat Rejo Zenger zegt: "Onbegrijpelijk." Te meer omdat mensen in veel gevallen verplicht zijn om persoonsgegevens te verstrekken via een website van de overheid, zoals van het UWV (werk.nl). Dan mag je verwachten dat de overheid hier secuur mee om gaat.

Zelf heb ik recent mijn eigen website beveiligd met https en ingewikkeld of moeilijk is dit in geen geval, en duur evenmin. Dus gezien de miljoenen die doorgaans door overheidsinstellingen gespendeerd worden aan websites, kunnen evenmin de kosten een excuus zijn.