of 58952 LinkedIn

Heemskerk wil meer vaart in NOiV

Reageer

Staatssecretaris ziet te weinig structurele gedragsverandering naar aanleiding van NOiV.

Niet alleen ICT’ers, maar ook bestuurders moeten worden aangesproken op het gebruik van open standaarden en open source software. Dat stelde staatssecretaris Frank Heemskerk gisteren bij de presentatie van de tweede NOiV-Monitor, een overzicht van de acceptatiegraad van open standaarden en open source software bij (mede-)overheden.

Heemskerk ziet nog onvoldoende structurele gedragsverandering. Uitvoerings- en koepelorganisaties moeten meer doen en het Programmabureau NOiV moet samenwerkingsverbanden smeden tussen softwareleveranciers en overheden, om het openstandaardengebruik te versnellen. Heemskerk wil ook op zoek naar een aantal gezichtsbepalende overheids-ICT-projecten, als speerpunt voor NOiV.

De respons op het onderzoek onder 486 overheidsmedewerkers is veelzeggend. Van de 486 aangeschreven ICT-verantwoordelijken bij (mede-)overheden reageerden er 147. Bij de ministeries reageerden overigens álle benaderden – bij de gemeenten slechts 25 procent.

Er is wel vooruitgang geboekt. De bekendheid van het actieplan NOiV is gestegen van 64 procent in 2008 naar 99 procent nu. Bij de gemeenten vindt 93 procent interoperabiliteit belangrijk of zeer belangrijk; het toepassen van open standaarden is voor 86 procent (zeer) belangrijk. Bij de ministeries is dit in beide gevallen 100 procent. Slechts eenderde van de gemeenterespondenten vindt open source belangrijk.

55 Procent van de gemeenten zegt het ‘pas toe of leg uit’-principe (bijna) te hebben ingevoerd, 59 procent ondersteunt het bestandsformaat ODF en 26 procent heeft een implementatiestrategie voor open source software. De standaardenlijst van het Forum Standaardisatie wordt door 75 procent van de gemeenten gehanteerd. Bij de ministeries is dit wederom steeds 100 procent. (FB)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.