of 59854 LinkedIn

Hackers vinden 102 kwetsbaarheden bij Den Haag

79 hackers vonden 102 kwetsbaarheden bij de gemeente Den Haag tijdens een zes uur durende hackathon. Aansluitend vindt dinsdag, woensdag en donderdag de internationale One Conference over cyberveiligheid plaats.

79 hackers vonden 102 kwetsbaarheden bij de gemeente Den Haag tijdens een zes uur durende hackmarathon, oftewel 'hackathon'. Aansluitend vindt dinsdag, woensdag en donderdag de internationale One Conference over cyberveiligheid plaats.

Winnaars

Volgens de gemeente ging het bij de 102 ‘bugs’ om relatief kleine kwetsbaarheden ‘waarvan het merendeel meteen kon worden verholpen’. Er waren meerdere winnaars, die ieder 2000 euro wonnen: Redteam-R (meest geraffineerde hack), Wietse Boonstra (meest verrassende hack), Pico Bello (meest impactvolle hack door studenten) en dickonvio (meest impactvolle hack door professionals).

 

Optreden

In het kader van de One Conference die momenteel in Den Haag plaatsvindt, maakte minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) tegenover het FD bekend dat de overheid harder gaat optreden tegen bedrijven die hun internetbeveiliging niet op orde hebben. 'Ik vind het gewoon schokkend', zegt Grapperhaus over onderzoek dat vandaag gepresenteerd wordt. 'Als maar een derde van de leidinggevenden een voldoende cyberbewustzijn heeft, dan zijn we nog niet waar we zijn moeten.’

 

Ministerie

Opvallend is dat het ministerie van Justitie en Veiligheid zelf ook de zaakjes niet op orde heeft, zo blijkt uit de berichtgeving afgelopen zaterdag van de Volkskrant. Het FD meldt dat Grapperhaus dat bericht niet wil bevestigen.

 

Kwetsbaar

Meerdere recente onderzoeken uitten zorgen over de staat van de Nederlandse digitale veiligheid. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid concludeerde begin september dat de voorbereiding op digitale ontwrichting ‘nauwelijks tot geen aandacht’ krijgt. Begin september bleek uit onderzoek van de Universiteit Twente dat de cruciale digitale infrastructuur van Nederland kwetsbaar is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.