of 64120 LinkedIn

Hackers breken in op website Ede

Ongeveer 3700 Edenaren krijgen woensdag bericht van het gemeentebestuur dat hun persoonlijke gegevens mogelijk in handen zijn van hackers. Dat is het gevolg van een inbraak op de gemeentelijke website.
3 reacties

Ongeveer 3700 Edenaren krijgen woensdag bericht van het gemeentebestuur dat hun persoonlijke gegevens mogelijk in handen zijn van hackers. Dat is het gevolg van een inbraak op de gemeentelijke website.

Vals contactformulier 
Tussen januari 2015 en juli van dit jaar is de gemeentelijke database vanuit Oost-Europa ingezien, liet de gemeente woensdag weten. Volgens een forensisch onderzoeksbureau zijn er waarschijnlijk geen persoonsgegevens gestolen, maar het bureau kan dat ook niet uitsluiten. De hackers leidden mensen die het algemene contactformulier van de gemeente hadden ingevuld, door naar sites over afvallen en geld lenen. Het formulier is ondertussen verwijderd en de database is leeggehaald.

Gemeente aansprakelijk
Ambtenaren hebben de hack zelf ontdekt, aldus een woordvoerder van de gemeente. Toen bleek dat elke zoekopdracht naar de reclamesites leidde, is meteen een onderzoek gestart. 
Ede heeft de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld. Wie schade heeft geleden door de digitale inbraak, kan de gemeente aansprakelijk stellen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Kijlstra (nvt) op
ALs Edenaar die nogal eens in contact komt met de ICT van mijn gemeente verbaast de hack van de Edese site mij totaal niet. Want de gemeentelijke ICT is slecht verzorgd. Zo kunnen afdelingshoofden zonder ICT-kennis zelf beslissen met welke aanbieder zij in zee gaan. En het verhaal dat iedereen die gebruik heeft gemaakt an de Edese site ook door de gemeente op de hoogte is gesteld klopt ook niet. Bij mij niet in elk geval.
Door Zandkruuer op
Sommige gemeenten eisen, als je alleen maar een defecte lantaarnpaal doorgeeft (melding woonomgeving), op het webformulier persoonsgegevens die helemaal niet relevant zijn. Dat werkt hacking en phishing in de hand!
Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
Welke website was dat?

https://www.ede.nl/ ? De officiële website van de gemeente Ede?

Of deze :

https://ededoetmee.nl/

Wèl van de gemeente, maar ondergebracht bij een derde partij (inclusief beheer van privacygevoelige gegevens).