Advertentie
digitaal / Nieuws

Haalbaarheidstoets voor ICT-plannen

Overheid en ICT-bedrijfsleven gaan in een precompetitie stadium de haalbaarheid van ‘s Rijks ICT-plannen toetsen. Dat moet een reële risico-inschatting opleveren, nog voor een eventuele aanbesteding start.

25 mei 2007

Overheid en ICT-bedrijfsleven gaan in een precompetitie stadium de haalbaarheid van ‘s Rijks ICT-plannen toetsen. Dat moet een reële risico-inschatting opleveren, nog voor een eventuele aanbesteding start.

Deze ICT Haalbaarheidstoets is onderdeel van een verklaring die het ministerie van Economische Zaken en branchevereniging ICT~Office gisteren hebben ondertekend en die tot doel heeft de samenwerking te verbeteren tussen de ICT-branche en de overheid. De afspraken moeten volgens staatssecretaris Heemskerk bovendien leiden tot onder meer een hoger aandeel van het MKB in de ICT-overheidsaanbestedingen en een toename van het gebruik van nieuwe, innovatieve software.

Achtergrond van het programma is dat zowel de (rijks)overheid als de ICT-bedrijven behoefte hebben aan heldere wederzijdse verwachtingen, goede onderlinge communicatie en meer vertrouwen in elkaar. Het is de bedoeling dat de gemaakte afspraken tussen het ministerie van Economische Zaken en de branche gaan gelden voor de hele rijksoverheid. Het programmabureau wordt ondergebracht bij ICT~Office.

ICT Haalbaarheidstoets

De ICT Haalbaarheidtoets is één van de belangrijkste sporen van het programma. Beleidsmakers en ICT-bedrijfsleven overleggen vroegtijdig en precompetitief over voorstellen van de overheid. Dit brengt voor beide partijen belangrijke voordelen met zich mee. Zo gebruikt de overheid actuele kennis en kunde uit de markt, waardoor nieuwe en innovatieve ICT-toepassingen sneller in beeld komen. Ze krijgt daarbij ook een reële risico-inschatting, nog voor een eventuele aanbesteding start.

Het ICT-bedrijfsleven kan tekortkomingen in een voorstel signaleren in een vroeg stadium, zonder dat dit consequenties heeft voor de positie in een later aanbestedingstraject. In een eerlijke dialoog met de overheid kunnen leveranciers innovatieve oplossingen suggereren. Tunnelvisie en afbreukrisicos en worden hierdoor sterk verminderd. Deelnemers aan de ICT Haalbaarheidtoets worden niet uitgesloten van een aanbesteding die daarop kan volgen.

Deze toetsen worden al gedurende enkele jaren met succes in Engeland uitgevoerd door Intellect, de brancheorganisatie daar van de IT-industrie. Inmiddels zijn daar zo’n honderd toetsen uitgevoerd. Vanwege dit succes is besloten om dit ook voor de Nederlandse overheid te gaan doen.

Gedragscode

Het spoor Goed Aanbesteden richt zich op belangrijke uitgangspunten om overheids aanbestedingen te kunnen laten slagen. Onderdelen daarvan zijn effectieve gegevensaanlevering, gebruik maken van een Meldpunt ICT- aanbestedingen per departement en het onderschrijven van de Gedragscode ICT- Aanbestedingen.

Meer MKB

Een ander spoor binnen het programma is het MKB te stimuleren meer in te schrijven op ICT-overheids aanbestedingen. Het voornemen is om deelname van MKB-bedrijven aan aanbestedingen te vergemakkelijken, om meer opdrachten aan het MKB te kunnen gunnen. Vraag en aanbod van innovatieve producten en diensten dienen daartoe beter bij elkaar te komen.
Het Senior Forum Overheid & ICT-bedrijfsleven fungeert als aanvullende en informele overleggroep. Het forum bespreekt nieuwe initiatieven en de voortgang van het programma.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie