Advertentie
digitaal / Nieuws

Grote ICT-projecten overheid zeker 1 miljard duurder

Grote ICT-projecten bij de overheid duren nog altijd fors langer dan gepland en kosten vele honderden miljoenen euro's meer dan begroot. De kosten worden gemiddeld met 36 procent overschreden en de uitloop is gemiddeld 37 procent. Dat blijkt uit een analyse van het FD van 125 recente ICT-projecten bij de Rijksoverheid met een budget van meer dan 5 miljoen.

02 juli 2018

Grote ICT-projecten bij de overheid duren nog altijd fors langer dan gepland en kosten vele honderden miljoenen euro's meer dan begroot. De kosten worden gemiddeld met 36 procent overschreden en de uitloop is gemiddeld 37 procent. Dat blijkt uit een analyse van het FD van 125 recente ICT-projecten bij de Rijksoverheid met een budget van meer dan 5 miljoen.

De projecten hebben samen een oorspronkelijke begroting van iets meer dan 2,5 miljard. Inmiddels zijn de verwachte kosten opgelopen tot ongeveer 3,5 miljard euro, een overschrijding van bijna een miljard. Op de door het ministerie van Binnenlandse Zaken opgestelde lijst van grote projecten staan er 22 waarvan de kosten minimaal twee keer zo hoog uitvallen als begroot.

De overheid worstelt al jaren met de beheersing van projecten die te maken hebben met ICT. In 2012 was dit aanleiding voor een parlementair onderzoek onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias, dat in 2014 resulteerde in een rapport met een lange lijst aanbevelingen. De commissie-Elias schatte destijds dat de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard verspilde aan ICT-mislukkingen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kaatje
Even naar het rijk wijzen, om de aandacht af te leiden van de geldverspilling bij ICT projecten voor de gemeentelijke overheden. Zolang achter de schermen de zelfde mensen hiermee decennia lang hun brood verdienen zonder resultaatverplichting zal een groot deel van het belastinggeld zo door het putje gaan. Als je wat zoekt zie je vele namen van mensen die dan weer in dienst bij VNG, dan weer bij PBLO, Pink etc. eindeloos hun geld verdienen. Zo worden de opdrachten over en weer naar elkaar toegeschoven en lijkt me dat er van concurrentie geen sprake is. een dichtgetimmerde semi publieke markt/melkkoe. Binnenlands Bestuur biedt aan deze partijen overigens ook een podium. Onder de rubriek "onze partners" komen diverse bedrijven langs waarvan medewerkers een deel van hun carrière bij VNG hebben opgebouwd.
Advertentie