of 60264 LinkedIn

Groningen pionier met detaildata Openspending.nl

Provincie en gemeente Groningen hebben als eerste gemeente en provincie de detaildata van hun financiële huishouding op de website Openspending.nl gezet. Inkomsten en uitgaven, van relatiegeschenken aan de pers tot maaltijden bij het overwerken, zijn daarmee tot in de details terug te vinden.

Provincie en gemeente Groningen hebben als eerste gemeente en provincie de detaildata van hun financiële huishouding op de website Openspending.nl gezet. Inkomsten en uitgaven, van relatiegeschenken aan de pers tot maaltijden bij het overwerken, zijn daarmee tot in de details terug te vinden.

Meer zicht voor inwoners op inkomsten en uitgaven

Wethouder Ton Schroor van Groningen meldt in een persbericht van het door het ministerie van Binnenlandse Zaken gesteunde Open State Foundation dat 'Transparantie in de gemeente Groningen hoog op de agenda staat, dus ook op het gebied van financiën.' Met de gedetailleerde financiële informatie krijgen de inwoners van Groningen volgens Schroor meer zicht op onze inkomsten en uitgaven. Binnen afzienbare tijd worden ook de financiële detaildata van gemeenten Dordrecht, Heerlen, Lelystad, Oirschot en Utrecht gepubliceerd. De bedoeling is dat uiteindelijk alle provincies en gemeenten volgen. De begrotingen, kwartaalrapportages en jaarrekeningen van alle gemeenten, provincies en waterschappen zijn inmiddels al zichtbaar, maar op Groningen na nog zonder detailgegevens.

Diners met zakelijke relatie en fris en taart onder werktijd

Met het publiceren van detaildata op internet wordt de transparantie van Groningen flink vergroot. Zo kan men in de realisatie van de begroting in 2014 bekijken welke kosten er door het 'Algemeen Bestuur' van de provincie Groningen zijn gemaakt. Onder het kopje  'Overige zaken algemeen bestuur' en promotie- en relatiemanagement worden zodoende een aantal sappige details prijsgegeven, waaronder de uitgaven van 14.487 euro aan geschenken voor relaties, werklunches en diners met zakelijke relaties (2.457 euro). Ook valt te lezen dat er dat jaar voor bijna 17.000 euro aan fris en taart 'in werktijd' is uitgegeven. Ook maaltijden op het werk tijdens overwerken en attenties aan de pers ontkomen niet aan transparantie.

Behoefte aan detailinformatie
Onderzoek van de Vrije Universiteit onder raadsleden, ambtenaren en journalisten wees uit dat er behoefte is aan meer gedetailleerde informatie. Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation vertelt in het persbericht: 'Op Openspending kwam je eerder posten tegen als 'aankopen niet duurzame goederen', detaildata laat bijvoorbeeld zien dat het geld uitgegeven is aan opleiding van het personeel, werkbezoeken of ICT-uitgaven.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hoekstra (adviseur) op
Nou nou nou, wat een verrijking voor de democratie dit soort 'transparantie'. Dit soort cijfertjesgeneuzel leidt alleen maar af van de werkelijk belangrijke vraagstukken waar gemeenten mee te maken hebben en krijgen.