of 58952 LinkedIn

Groningen krijgt centrum voor camerabeelden

Reageer
In Groningen wordt volgend jaar een speciaal uitleescentrum gebouwd waar beelden van beveiligingscamera's uit de drie noordelijke provincies worden geanalyseerd. Daar kunnen politie en beveiligingsbedrijven beelden afkomstig van winkelcentra, uitgaanscentra en bedrijventerreinen nauwlettend in de gaten houden. Dat maakte het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) in Groningen woensdag bekend.

Efficiënter
Het centrum wordt vooral opgezet omdat vanuit het bedrijfsleven veel vraag is naar cameratoezicht. ,,Nu houden beveiligingsbedrijven vaak nog toezicht vanuit de auto, maar via camera's is dat veel efficiënter en bovendien goedkoper'', aldus een woordvoerder. Ook de politie heeft er baat bij als publieke en private beelden samengevoegd worden omdat er dan sneller gereageerd kan worden op calamiteiten.

Intelligente camera's
De beelden die binnenkomen zijn afkomstig van intelligente camera's, dus er komen alleen beelden binnen als er iets aan de hand is. Dan kunnen we bepalen of een beveiligingsbedrijf of de politie erop wordt afgestuurd. De beelden kunnen doorgeschakeld worden naar de meldkamer, dus de politie kan heel snel reageren, aldus de woordvoerder.

Vierhonderd camera's
Het RPC zet het centrum op in een politiecomplex in het zuiden van de stad Groningen, in samenwerking met de politie, gemeente en het bedrijfsleven. Aanvankelijk worden eerst beelden uit de provincie Groningen in het centrum bekeken, maar die uit Drenthe en Friesland zullen daar snel aan toegevoegd worden. Ongeveer twee- tot vierhonderd camera's worden in 2010, als het centrum opengaat, uitgelezen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.