of 64621 LinkedIn

‘Glasvezelarrangementen buitengebieden riskant’

Arrangementen waarbij overheden de aanleg van glasvezel in buitengebieden financieel faciliteren zijn riskant en slaan de plank mis, vindt de directeur van NLkabel.

Arrangementen waarbij overheden de aanleg van glasvezel in buitengebieden financieel faciliteren zijn riskant en slaan vaak de plank mis, vindt de directeur van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven in Nederland.


Steeds meer gemeenten en provincies komen met oplossingen voor het aansluiten van  buitengebieden op snel internet, die daarvan tot dusver geheel verstoken bleven - zogeheten witte gebieden. Mathieu Andriessen, directeur van NLkabel, de koepel van de fuserende Ziggo en UPC, maar ook Delta, Caiway, KabelNoord en nog een handvol kleinere kabelbedrijfjes, vindt dat overheden zich teveel blindstaren op glasvezel.

Ook grijs gebied
Natuurlijk vertegenwoordigt hij een belang - de kabelsector - maar de manier waarop in bijvoorbeeld Eersel en Heeze-Leende de buitengebieden worden voorzien van snel internet is niet zuiver, vindt hij. ‘Je hebt daar een coöperatief model, maar men beperkt zich niet tot wit gebied. Er is een probleem voor drie procent van de woningen, maar dat lost men op door ook een nieuw netwerk te leggen in de grijze gebieden waar al een snel kabelnetwerk ligt - en daarmee probeert men de woningen te financieren die geen snelle internetmogelijkheid hebben. Dat is risicovol, want je gaat een nieuw netwerk uitrollen in kernen waar al een netwerk aanwezig is dat klaar is voor de toekomst.’ Het project in Heeze-Leende loopt overigens vertraging op omdat het Brabantse Breedbandfonds, dat met 11 kleine projecten nog geen groot succes is, de komende tijd wordt geëvalueerd en de gemeentelijke coöperatie HSLnet de projectaanvraag daarom later in een andere vorm wil indienen.

Drie procent
Gemeenten die garant staan bij dergelijke projecten lopen volgens Andriessen een risico als blijkt dat de interesse uiteindelijk toch lager uitvalt dan verwacht en de kosten dus per woning te hoog worden. Andriessen heeft niets tegen het medefinancieren van snel internet in de buitengebieden, maar dan moet het zich beperken tot de echt witte gebieden. ‘Er zijn goede voorbeelden van projecten met zo'n focus, zoals in de Kempen, in Salland en in het Friese Sybrandahûs.' En áls je daar moet gaan graven - of het nou kabel of glasvezel is - dan kost dat al gauw 4000 euro per woning. ‘Die drie procent is niet voor niks niet aangesloten. Daar moet wel publiek geld bij.’ 

Andere technieken

Kabel of glasvezel hoeft ook niet altijd de oplossing te zijn, voegt hij daaraan toe. Andere oplossingen dienen zich aan, zoals draadloze. ‘Kijk gewoon techniekneutraal.’ In de Flevopolder is een aantal gemeenten aangesloten met een eigen versie van draadloze 4G-communicatie. ‘Er gaan gewoon tientallen megabits per seconde door de lucht, geen enkel probleem.’


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Breedbandliefhebber op
Waarom krijgt deze heer een podium? Het is bekend dat hij al tientallen jaren wordt betaald om het buitengebied verstoken te laten van breedband. Immers, de sector die hij vertegenwoordigd kijkt alleen naar winstoptimalisatie en niet naar de wens van de klant.

Binnenlands bestuur: Kijk liever naar wat breedband in het buitengebied (of het nou glasvezel is of iets anders) en in kleine kernen voor meerwaarde levert. Bedrijvigheid en leefbaarheid, iets waar deze gebieden een sterke behoefte aan hebben!
Door doeterniettoe (-) op
Begrijpelijk dat deze meneer dit zegt: hij vertegenwoordigt de kabelbedrijven en geeft aan dat het aanleggen van een tweede netwerk (glasvezel) in witte of grijze gebieden niet nodig is. Want dan raken zijn leden klanten kwijt. Iets met monopolie waar het Rijk niets aan wenst te doen.
Die klanten komen dan overigens bij een glasvezelnetwerk waar ook een monopolie heerst.