of 59147 LinkedIn

Glasvezel mogelijk in 229 gemeenten

Meer dan 1 miljoen huishoudens hebben een abonnement op glasvezel. Dat blijkt uit de Dutch FTTH Database die Telecompaper bijhoudt. De uitrol van netwerken neemt minder hard toe dan voorheen, maar het aantal gebruikers blijft fors stijgen.

Meer dan 1 miljoen huishoudens hebben een abonnement op glasvezel. Dat blijkt uit de Dutch FTTH Database die Telecompaper bijhoudt. De uitrol van glasvezelnetwerken neemt minder hard toe dan voorheen, maar het aantal gebruikers blijft fors stijgen.

Grens 1 miljoen gebruikers voorbij

De grens van 1 miljoen gebruikers werd in maart gepasseerd. In het afgelopen jaar zijn er zo’n 200.000 abonnees bijgekomen. Van de 1 miljoen glasvezel gebruikende huishoudens zijn er 900.000 via een netwerk van Reggefiber aangesloten. De andere abonnees nemen glasvezel af via glasvezelnetwerken van CIF en kleinere lokale netwerken.


Merendeel gemeenten biedt glasvezel

In het merendeel van de gemeenten is het inmiddels mogelijk om glasvezel af te nemen. De teller staat inmiddels op 229 gemeenten, zo blijkt uit de informatie van Telecompaper. Op Nederlandse breedbandmarkt had glasvezel aan het eind van vorig jaar een aandeel van ruim 13 procent.

Uitrol in buitengebieden

In diverse gemeenten wordt er inmiddels aangedrongen op glasvezel voor buitengebieden. Gemeenten kiezen daarbij vaak voor een onderlinge samenwerking. Onlangs werd er een intentieovereenkomst gesloten met CIF voor de aanleg van glasvezel in de Veluwse buitengebieden. Ongeveer 40.000 huishoudens kunnen zo op termijn worden aangesloten als de afspraak met elf gemeenten over onder meer vergunningen, leges en graafdieptes rondkomt. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.