of 63623 LinkedIn

Gezamenlijke aanbesteding luchtfoto's afgeslankt

Het project behelst de gezamenlijke aanbesteding van luchtfoto's met grondresoluties van 7,5 centimeter en van 25 centimeter, inclusief infrarood beeld.

Overheden gaan alsnog gezamenlijk het maken van luchtopnamen aanbesteden. Maar dan zonder de gemeenten, omdat de kosten hoger uitvielen dan tot dusver.

Scherper

Het project Beeldmateriaal behelst de gezamenlijke aanbesteding van luchtfoto's met 'grondresoluties' van 7,5 centimeter en van 25 centimeter (met bijbehorend infrarood beeld). De beoogde kwaliteit en actualiteit van de foto's is beter dan die van bijvoorbeeld Google Maps. Deelnemers zijn de ministeries van I&M, EZL&I, BZK en V&J, het Kadaster, Rijkswaterstaat, ProRail, de provincies en de waterschappen. Laatstgenoemde partij regelt de aanbesteding. Aanvankelijk maakte ook het maken van actuele 360-graden beelden (naar het voorbeeld van Google Streetview) onderdeel uit van de aanbesteding, maar dat werd voor alle partijen te duur.

 

BAG

De grote ontbrekende partij zijn nu de gemeenten, die de beelden bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het bijhouden van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en andere registraties met een geografische component. Ook voor het controleren van vergunningsaanvragen of het maken van presentaties is dergelijk beeldmateriaal handig. Wettelijk verplicht is het gebruik van dergelijk materiaal overigens niet.

 

4,2 Miljoen

De gemeenten hadden via de VNG jaarlijks 4,2 miljoen euro uitgetrokken om de aanbesteding mede te financieren. Dat bedrag was gebaseerd op een rondvraag omtrent de bedragen die gemeenten tot dan toe kwijt waren bij het op eigen houtje regelen van het beeldmateriaal. De inschrijvingen op de gestaatke aanebsteding maakten echter duidelijk dat het durder werd. "Het bedrag viel ongeveer anderhalf keer zo hoog uit", stelt woordvoerder Gjalt Rameijer van de VNG.

 

Doorstart

Alle resterende partijen besloten vrijdag tot een doorstart van de aanbesteding, bestaande uit de jaarlijks geactualiseerde luchtopnamen en de controle daarop. Voor de eventuele inkoop van 360-graden beelden blijft iedereen in 2012 en 2013 zelf verantwoordelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Merijn Jacops op
De gemeenten werken al langere tijd samen om luchtfoto's gezamenlijk in te kopen. Ook de komende jaren zal vanuit de gemeenten zelf aanbesteed worden met hogere resoluties dan deze landelijke vlucht. Een goed voorbeeld is daarvoor is het samenwerkingsverband, ICC Regio Schiphol (www.iccregioschiphol.nl).
Door Arno den Ridder op
De hoogste resolutie is 10cm ipv 7,5cm