Advertentie
digitaal / Nieuws

Gezamenlijk contract gemeenten voor XP-hulp

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen aanhaken bij een contract met Microsoft voor ondersteuning bij het uitfaseren van Windows XP.

10 april 2014

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen aanhaken bij een contract zoals de rijksoverheid dat al sloot met Microsoft voor ondersteuning bij het uitfaseren van Windows XP.


G5-initiatief
Op initiatief van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, de VNG en de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten is met Microsoft een overeenkomst gesloten voor ondersteuning bij het veilig uitfaseren van Windows XP, Exchange 2003 en Office 2003. De 'gewone' ondersteuning van die software verliep dinsdag, waardoor onveiligheid kan ontstaan. Groningen en Almere, die dat afzonderlijk al met Microsoft hadden geregeld, stappen als eersten nu over naar de nieuwe overeenkomst. 'Deelnemende decentrale overheden dragen ieder een financiële vergoeding bij', meldt de VNG. Voor gemeenten met minder dan 30.000 inwoners is dat 5.000 euro, grotere en andere decentrale overheden betalen 15.000 euro. In totaal is met het contract 'maximaal 1,1 miljoen euro' gemoeid.


Custom Support
De rijksoverheid heeft met Microsoft eerder al een zogeheten Custom Support Agreement afgesloten voor Windows XP; een soort maatwerkhulp bij problemen met de - nog steeds - 34.000 tot 40.000 pc's die bij de rijksoverheid nog op Windows XP draaien. Dat betreft overigens eerder palliatieve zorg dan een reanimatie, valt te concluderen uit de bewoordingen van Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft. "De meeste organisaties zijn wel overgestapt, maar een aantal heeft te maken met complexe infrastructuren en lukt het niet om tijdig over te stappen", zegt "Custom support is bedoeld om die organisaties lucht te geven tijdens de overstap naar een nieuw systeem. Dat laatste is wel een voorwaarde." De ondersteuning kan vervolgens betekenen dat er bij het constateren van een beveiligingsprobleem in overleg alsnog door Microsoft een softwarematige 'fix' wordt geleverd, toegespitst op de specifieke situatie van de gebruikende organisatie. "Maar het kan net zo goed gaan om hulp bij het installeren van een printerdriver."

Onderliggende eisen
Minister Plasterk heeft in antwoord op vragen van Kamerlid Astrid Oosenbrug over de onveiligheid die bij veel gemeenten dreigt te ontstaan, geantwoord dat gevaren van het blijvend gebruik van Windows XP deels worden ondervangen door de eisen die aan specifieke beveiligingskritische toepassingen worden gesteld. Het gebruik van eHerkenning na 8 april via Windows XP zou betekenen dat de gebruiker (bedrijf of overheidsorganisatie) niet aan de inherent gestelde beveiligingseisen zou voldoen. DigiD, dat geen eisen stelt aan computers van eindgebruikers, is volgens hem veilig omdat het berichtenverkeer beschermd is met PKI-overheidscertificaten. Een gemeente die in de DigiD-keten nog Windows XP-computers zou gebruiken zou ook niet door de DigiD-assessment komen, aldus Plasterk. Hij sluit echter niet uit dat gemeenten bijvoorbeeld vanaf XP-pc's gebruik maken van Suwinet-Inkijk (voor het controleren van inkomensgegevens). "Dan is er bij deze organisaties sprake van een beveiligingsrisico en van groot belang dat deze organisaties passende maatregelen treffen." Dat dat is wel hun eigen verantwoordelijkheid.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ivo
De gemeenten kunnen problemen voorkomen door langzaamaan over te stappen op open source en open standaarden zoals LibreOffice, Unix, Firefox enz. De afhankelijkheid van deze ene leverancier is veel te groot.
August Biels / gewezen ambtenaar
Het is natuurlijk volslagen krankzinnig dat gemeenten (en rijk!) nu weer tonnen, of zelfs miljoenen gaan uitgeven om een uitgefaseerd product te kunnen ondersteunen. Beide overheden hebben voldoende tijd gehad om XP te vervangen ofwel door een ander MS product, ofwel door de overstap te maken naar OS.



Het excuus dat andere softwareproducten of apparatuur uitsluitend onder XP functioneert is onzin. Er is ook evenveel tijd geweest om de vaste leveranciers van gemeentelijke software te dwingen ondersteuning te bieden voor andere MS producten, of om ook OS te gaan.



Het is hoe dan ook een illustratie van verregaande incompetentie van de overheden op dit punt. De IT-kennis schiet tekort, vaardigheden op gebied van contract- en leveranciersmanagement schieten tekort, managementvaardigheden in brede zin schieten tekort, strategische inzichten ontbreken, kortom, waarom zou ik nog in 's hemelsnaam belasting betalen aan deze verspillers en incapabelen?
Sjoerd Visser
De overheid zal het benodigde geld wel weer roven (onder diverse sociaal klinkende leuzen) AFNEMEN van de bevolking....ook al is de nood bij teveel mensen al op z'n hoogst. De olossingen die men eerder bedacht wegens noodzakelijkheid (subsidies en toeslagen) zullen weer afgeschaft worden terwijl de noodzakelijkheid blijft. Hypocriet oneerlijk onfatsoenlijk onnadenkend beleid viert hoogtijdagen: de zuinigheid van nu worden grotere kostenposten in de zeer nabije toekomst. Trekken aan een dood XP-paard is hier ook zo'n voorbeeld van! De overheid leert nooit van hun gemaakte en aangetoonde fouten...maar gaat er gewoon mee door!!!!! Dat krijg je met die slaafse volgers in de partijen die niet eens de moed hebben om tegen hun broodheer/meerdere te prtesteren...maar de teren op wat hun meerdere en de voorgangers aan onzin uitkramen en uitkraamden....bang om bij geleverde kritek de eigen baan en inkomen te verliezen! Dus groot verlies aan alle kanten omdat ECHTE oplossingen UITBLIJVEN...en de winst op korte termijn belangrijker blijkt te zijn dan het verlies op de lange termijn !!!
Big Spender / netto betaler
Als simpele consument krijg ik steeds meer het gevoel dat de hele XP-hype een originele marketingtruc van Microsof is. De wereld zou vergaan, het werd veel te duur etc. maar als je bijbetaalt kan het allemaal wel. Dat wordt voor mij stemmen-met-m'n-voeten: op weg naar Ubuntu of zoiets. Trouwens als software na 13 jaar nog rammelt is het of kwaliteit meuk geweest of nu aardig op het niveau dat bij de start al had gemoeten. Vrijwel alle kinderziektes er nu dus uit.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De Overheid kan kennelijk moeilijk afscheid nemen van 'paard en wagen'.

Ze vergeten dat hun computers straks helemaal niet meer kunnen communiceren met andere moderne software.
Carl van der Pol / O. En I. Adviseur
Ik vind dit een non-discussie en voor een belangrijk deel mismanagement. Dat Microsoft zou stoppen met de ondersteuning is al minimaal 5 jaar bekend. Ik vraag me dan ook af wat de verantwoordelijke managers en politici (raadsleden en collegeleden) gedaan hebben in de afgelopen jaren? Aandacht voor de dienstverlening? En de bedrijfsvoering verwaarloosd? Nu de dienstverlening in gevaar komt is het leiden in last. Maar regeren is vooruit zien.
N. van Koll / ambtenaar
Wie heeft er nu de macht?

Plasterk niet.
Advertentie