of 62812 LinkedIn

Geschiedenisapp wint open-datawedstrijd

De landelijke ontwikkelwedstrijd Apps voor Nederland, waarbij burgers uitgenodigd zijn apps te ontwikkelen op basis van open overheidsdata, is gewonnen door de app Vistory.

De landelijke ontwikkelwedstrijd Apps voor Nederland, waarbij burgers uitgenodigd zijn apps te ontwikkelen op basis van open overheidsdata, is gewonnen door de app Vistory.

Open data
Apps voor Nederland is afgelopen najaar uitgeschreven door de overheid, ter gelegenheid van de lancering van het 'open data portal' van de overheid (data.overheid.nl). het gebruik van open overheidsdata moet aangezwengeld worden om economischse activiteit te stimuleren, is de gedachte.

Creatief
Minister Verhagen van EL&I herhaalde bij de uitreiking van de eerste prijs de noodzaak van het openen van data. “Ik doe ook een beroep op provincies en andere overheden om het voorbeeld van de Rijksoverheid te volgen.” Hij prees de creativiteit van de inzendingen.

Educatief
De uit 48 inzendingen gekozen app Vistory laat op de smartphone historische beelden en films zien die gerelateerd zijn aan de locatie waar de gebruiker zich op dat moment bevindt. Het is bedoeld als middel om geschiedenis op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren. De jury over Vistory: “De app heeft een sterk educatief karakter, maar kan ook ingezet worden in bijvoorbeeld de toeristische sector. Daarnaast stimuleert Vistory participatie door gebruikers op te roepen zelf beelden toe te voegen en zo de dataset te verrijken.” De publieksprijs is in de wacht gesleept door de app HogeNood. Die leidt gebruikers naar het dichtstbijzijnde openbare toilet.

Voortzetting
Verhagen beloofde een voortzetting van de wedstrijd in de vorm van de Nationale App Prijs, die volgend jaar 12.500 euro bedraagt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.