of 63606 LinkedIn

Geozet viewer zet overheidsbekendmakingen op kaart

Burgers kunnen met de Geozet viewer gecombineerde overheidsinformatie interactief raadplegen door regels en geografische informatie in één oogopslag te zien.
1 reactie

Regels en geografische informatie in één oogopslag te zien op een interactieve kaart. Dat is wat de vorige week geïntroduceerde Geozet viewer mogelijk maakt.

Vergunningen

Geozet staat voor 'geografische zoek- en toondienst'. Het is de bedoeling dat burgers met de Geozet viewer gecombineerde overheidsinformatie interactief kunnen raadplegen. Enige standaardisatie daarin is nodig, omdat kaartinformatie nu nog op veel verschillende websites van gemeenten, provincies, waterschappen en de centrale overheid wordt aangeboden. De eerste toepassing van de viewer is een kaart met lokale bekendmakingen die binnenkort op overheid.nl te zien zal zijn. Op dit moment bestaan die bekendmakingen (zoals omgevings- en andere vergunningen) nog uit pure tekst. Op de voorlopige site van de viewer is overigens te zien dat nog lang niet alle bekendmakingen op de kaart terecht komen.

 

Wat mag waar

Opdrachtgever Kees Keuzekamp van Binnenlandse Zaken introduceerde de Geozet viewer op een bijeenkomst in Utrecht. "Vanuit de overheid wilden we informatie over regelgeving makkelijk en voor iedereen toegankelijk maken. Eigenlijk was ik op zoek naar een ‘wat mag waar-kaart’. Stel ik wil een houtzagerij beginnen. Waar kan en mag ik dat? De Geozetviewer voegt regels en geografische informatie samen op een kaart. Alle bekendmakingen worden op de kaart getoond en zijn vanuit de kaart op te roepen." Er is daarbij rekening gehouden met de webrichtlijnen van de overheid, waardoor ook mensen met een beperking de informatie kunnen vinden. BZK heeft de viewer als open-source software ter beschikking gesteld, zodat ook andere (overheids)partijen er nieuwe toepassingen mee kunnen ontwikkelen.

 

PDOK

De verleiding om voor dergelijke toepassingen Googpe maps te gebruiken is groot, maar aan het gebruik van dergelijke al of niet gratis diensten zitten juridische haken en ogen. De geografische component van de Geozet viewer is echter afkomstig van Publieke Dienstverlening Op de kaart (PDOK), een samenwerkingsverband van de ministeries van IenM en EL&I, Rijkswaterstaat en het Kadaster, die zo geografische informatie gestroomlijnd samenbrengen. Het belangrijkste onderdeel is de achtergrondkaart van de Basisregistratie Topografie, in Geozet voorlopig aangevuld met OpenStreetMap, de open tegenhanger van Google Maps.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Koen Broumels op
Typo, "...... toepassingen Googpe maps te gebruiken ....... "

groet koen