of 63998 LinkedIn

Geografisch beeldmateriaal wordt open data

De ministeries van EL&I en I&M voegen de daad bij het woord met de openbaarmaking van satellietbeelden en de Basisregistratie Topografie.
Reageer
De ministeries van EL&I en I&M voegen de daad bij het woord met de openbaarmaking van satellietbeelden en de Basisregistratie Topografie.

Satellietdatabank

Minister Verhagen beloofde deze week een Nationale Satellietbank die centraal satellietbeelden vergaart en deze goedkoop en snel beschikbaar stellen als 'open data'. Ondernemers en onderzoekers zullen daarmee innovatieve toepassingen kunnen ontwikkelen, is de gedachte. Bewerkte satellietbeelden zouden bijvoorbeeld boeren kunnen helpen bij de keuze waar en wanneer ze precies moeten spuiten. 'Dat scheelt water en bestrijdingsmiddelen', aldus minister Verhagen op de Innovatie-estafette in Rotterdam. Verhagen beloofde eerder dit jaar al namens het kabinet meer overheidsdata als open data toegankelijk te maken. Zijn ministerie steekt 4 miljoen euro in de ontwikkeling van de satellietdatabank.

 

Topografie

Zijn collega Schultz van Infrastructuur en Milieu maakte ter aanvulling daarop bekend dat de Basisregistratie Topografie (BRT), die in beheer is bij het Kadaster, per 1 januari aanstaande vrij beschikbaar is. De BRT is een verzameling digitale topografische bestanden (gebaseerd op luchtfoto's en satellietbeelden) waarvoor 1:10.000 als meest gedetailleerde kaartniveau wordt gehanteerd. Voor het gebruik van de complete BRT vraagt het Kadaster nu nog 50.000 euro.

 

Drempel

Beide bewindslieden benadrukten naar aanleiding van de Innovatie-estafette het belang van open data. Het ter beschikking stellen van gegevens waarover de overheid al beschikt verlaagt de investeringsdrempel voor innovatieve producten en diensten en kan bijdragen aan een transparante overheid. Minister Schultz: 'Het grote voordeel is natuurlijk dat burgers op deze manier veel meer inzicht hebben in de data waarop het beleid is gebaseerd.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.