of 59318 LinkedIn

Geofencing mogelijke oplossing om drones te weren

De Europese Commissie werkt momenteel producteisen uit voor het gebruik van drones. Er wordt daarbij gekenen naar eisen voor technische hulpmiddelen bij drones zoals geofencing en identificatieschip. Dat schrijft minister van infrastructuur en Waterstaat Cora Nieuwenhuizen in antwoord op Kamervragen.

De Europese Commissie werkt momenteel producteisen uit voor het gebruik van drones. Er wordt daarbij gekenen naar eisen voor technische hulpmiddelen bij drones zoals geofencing en identificatieschip. Dat schrijft minister van infrastructuur en Waterstaat Cora Nieuwenhuizen in antwoord op Kamervragen.

Privacyschending Kinderdijk
D66 ondervroeg de minister over privacyschending van inwoners van Kinderdijk, door toeristen die drones gebruiken voor recreatiedoeleinden rondom bewoonde windmolens. De minister kan de privacyschending niet bevestigen of ontkennen. ‘Het hangt van de omstandigheden af of dit het geval is en, zo ja, op welke wijze daartegen kan worden opgetreden.’ Het ministerie is momenteel in gesprek met gemeenten Giessenlanden en Molenwaard, over de vraag welke specifieke mogelijkheden er zijn om overlast tegen te gaan.  


Zorgen over belemmeringen nieuwe dronetoepassingen 

D66 maakt zich ook zorgen over regels die nieuwe dronetoepassingen belemmeren. Ook rijst de vraag of het niet onlogisch en onwenselijk is dat dronevliegers met een zogeheten ‘ROC-light’-vergunning aan veel strengere eisen dienen te voldoen dan recreatieve vliegers. De ‘ROC-light’-vergunning is volgens de minister tot stand gekomen om meer ruimte te geven aan beroepsmatige inzet van drones. Deze is eenvoudiger en minder kostbaar dan reguliere ROC-vergunning. Wanneer de Europese regelgeving van kracht wordt, vermoedelijk medio 2019, is er geen juridisch onderscheid meer tussen recreatieve vliegers en beroepsmatige vliegers, aldus de minister.


Geofencing kan toegevoegde waarde hebben
Geofencing, een softwarematige techniek waarbij toestellen in via de fabrikant aangewezen gebieden technisch niet kunnen vliegen, kan volgens de minister desgevraagd een toegevoegde waarde hebben voor handhaving door politie. ‘In de aanstaande Europese regelgeving worden de eisen aan technische hulpmiddelen vastgelegd, waaronder geofencing en een identificatiechip, zodat de industrie hiervoor technische standaarden kan ontwikkelen. Deze door de EU opgelegde producteisen aan de drones worden in een aparte verordening nader uitgewerkt.’


Gedetailleerde regels in de maak

De Europese Commissie (EC) stemde dinsdag in met nieuwe regels voor fabrikanten en exploitanten van drones. De EC ontwikkelt momenteel gedetailleerde regels voor het gebruik van drones. Deze gaan onder meer over de maximale hoogte- en afstandslimieten voor dronevluchten en welke drones gecertificeerd dienen te worden. De ministers moeten de nieuwe regels nog goedkeuren. Fabrikanten van drones onder 150kg zijn momenteel nog per lidstaat gebonden aan andere eisen voor ontwerp en veiligheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.