Advertentie
digitaal / Nieuws

Geo-sector vaart wel bij overheid

BAG, Wkpb, Wabo en BGT zijn goed voor de economie. De overheid blijkt een goede aanjager van activiteit en omzet in de 'geo-informatiesector', de bedrijven die zich bezighouden met diensten en software voor het realiseren van kaartmateriaal en aanverwante registraties. Dat blijkt uit de marktmonitor van branchevereniging GeoBusiness Nederland. 

22 april 2010

Geo-bedrijven realiseerden in 2009 een omzet van 968 miljoen euro, 8 procent meer dan in 2008, terwijl het aantal medewerkers ongeveer gelijk bleef. Het aandeel van de overheid in die omzet groeide van 54 naar 57 procent. Voorzitter Ed Nijpels van GeoBusiness Nederland verwacht dat in de tweede helft van 2010 de geo-bedrijven minder zullen groeien, of zelfs krimpen, vanwege die grote overheidsinvloed. "Wel wordt omzetgroei verwacht op het gebied van data-inwinning door de komst van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Hier zal veel werk mee gemoeid zijn, zowel voor bedrijven als overheden."

 

De reorganisatie van gemeentelijke registraties door de invoering van onder andere de Basisadministraite Adressen en Gebouwen (BAG), de Wabo en de Basiskaart Grootschalige Topografie (BGT) bezorgt gemeenten veel werk, waarbij bedrijven uit de geo-informatiesector veelvuldig worden ingeschakeld. Het overgrote deel van de gemeentelijke gegevens bevat een geografisch element en voor de eenduidige vastlegging van die informatie is kennis en mankracht nodig. Volgens GeoBusiness Nederland zijn er in Nederland 15.000 'geo-professionals' actief, waarvan eenderde bij de overheid zelf werkt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie