Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemengde gevoelens bij politiebonden over ICT-plan

De politievakbonden staan in ieder geval niet te juichen over de te verwachten rekening.Vrijdag kwam het Korpsbeheerdersberaad (KBB, de burgemeesters van de grootste steden in de 25 politieregio's) met een plan om de politie-ICT volledig te vernieuwen. Zowel de organisatie als de infrastructuur moeten op de schop. In een nieuw Datacenter Politie Nederland moeten de belangrijkste systemen centraal beheerd worden en in de zeven regionale ICT-centra mag niet meer in eigen vernieuwingen geïnvesteerd worden.

30 maart 2011
De korpsbeheerders willen de politie-ICT volledig op de schop gooien. De politievakbonden staan in ieder geval niet te juichen over de te verwachten rekening.
Volledig vernieuwen
Vrijdag kwam het Korpsbeheerdersberaad (KBB, de burgemeesters van de grootste steden in de 25 politieregio's) met een plan om de politie-ICT volledig te vernieuwen. Zowel de organisatie als de infrastructuur moeten op de schop. In een nieuw Datacenter Politie Nederland moeten de belangrijkste systemen centraal beheerd worden en in de zeven regionale ICT-centra mag niet meer in eigen vernieuwingen geïnvesteerd worden. Extra geld is er niet; de complete ICT-vernieuwing moet gewoon uit de bestaande budgetten komen. Politie-CIO Aad Meijboom en de directie van de vtsPN (de interne ICT-dienstverlener van de politie) moeten voor 1 mei met een plan van aanpak komen. Per 1 mei wordt minister Opstelten rechtstreeks verantwoordelijk voor de vtsPN.

Papieren werkelijkheid
De Politievakbond ACP vindt het voorstel onacceptabel. “Het is iedereen duidelijk dat er iets moet veranderen”, aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. “Maar het is toch van de gekke dat de sector hier zelf voor moet betalen. De korpsbeheerders stonden immers aan de wieg van de VtsPN en de bestaande systemen. Nu het blijkt dat deze systemen niet werken, mag de sector opeens de portemonnee trekken om deze te vervangen.” Het KBB gaat uit van een ‘papieren werkelijkheid’ en maakt ‘plannen voor de bühne’, vindt de ACP. De honderden miljoenen die ervoor nodig zijn gaan simpelweg ten koste van de politiesterkte en de lonen.

Rekenkamer-onderzoek
De Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren (VMHP) steunt het het advies van het KBB, maar met dezelfde kanttekening. "Ook wij zijn de problemen op ICT-gebied zat. Maar we zijn zeker niet vergeten dat de korpsbeheerders zelf verantwoordelijk zijn geweest voor dit proces." De bond zegt te wachten op de uitkomst van het Rekenkamer-onderzoek dat door minister Opstelten is aangevraagd naar aanleiding van het slecht werkende BVH-systeem waar agenten mee worstelen. De timing van het advies heeft volgens de VMPH ook te maken met dat onderzoek. "Dat de Korpsbeheerders hier niet ongeschonden uitkomen, is voorspelbaar. We wachten als VMHP het onderzoek van de Algemene Rekenkamer af en als dan afgerekend moet worden is het de vervuiler die betaalt."

Lof
De Nederlandse Politiebond (NPB) vindt het plan evenwel ‘de spijker op zijn kop’. Het is juist te prijzen dat de korpsbeheerder nu op hun eigen beslissingen terugkomen. "Op de werkvloer klagen de medewerkers al jaren steen en been over de geringe gebruiksvriendelijkheid van deze apparatuur, die veel tijd en capaciteit kost. Aan hun klachten lijkt nu eindelijk gehoor te worden gegeven - in ieder geval door de korpsbeheerders.” De NPB zegt er wel scherp op toe te zullen zien dat de gevolgen niet op het personeel worden afgewenteld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie