Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten voorbarig met stemapp

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft gemeenten die willen experimenteren met stemmen per app tot de orde geroepen. Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard hebben voorbarig gehandeld, schreef hij donderdag aan de Tweede Kamer, en dat heeft hij hun ook te verstaan gegeven.

04 mei 2017

De gemeenten wilden hun inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar niet alleen met een papieren stembiljet in het stemlokaal, maar daarnaast ook met hun computer of smartphone laten stemmen. De proef moet de weg vrijmaken om voortaan helemaal vanuit huis te kunnen stemmen. 

Eisen
Maar de gemeenten hebben Plasterk niet betrokken bij hun plannen, aldus de minister. Hij weet dan ook niet wat die precies inhouden, hoe de stemapp eruit zou zien en of die voldoet aan de veiligheidseisen.

Niet veilig

Het kabinet vindt nog steeds dat stemmen via internet niet veilig genoeg is. Plasterk ziet dat in de nabije toekomst niet veranderen, zeker niet nu computerkrakers die erop uit zijn verkiezingen te kapen steeds vaker lijken toe te slaan. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Post
Dat meneer Plasterk nu op zijn teentjes is getrapt dat hij niet eerder is geïnformeerd, toont aan hoe onkundig hij is. De gemeenten die voornemens zijn een dergelijke app te ontwikkelen en uit te proberen, verdienen alle steun. Er is toch niets mis mee en er wordt notabene schaduw gedraaid. In de redenering van de heer Plasterk, moeten we onmiddellijk stoppen met de digitalisering van de belastingdienst en noem maar op. Wat mij betreft, tonen deze gemeenten maar een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid en gaan gewoon door met hun positieve initiatief. Heel veel succes!!!
Jan de Vos / Raadslid
Het is verboden dat partners samen in een stemhokje gaan. Hoe zit dat dan als men thuis via computer of met smartphone zou mogen stemmen? Dan kan de partner toch wel meekijken? Zou dat dan ineens wel goedgekeurd moeten worden? Het een zou strijdig zijn met het ander. Om deze reden kan ik begrijpen dat het experiment niet wordt goedgekeurd. Hoewel ik het persoonlijk overdreven vind dat hier zo streng op wordt gekeken. Maar voorschrift is voorschrift en dan dus ook niet thuis via computer of smartphone.
erik / ambt.
Er gaan meer mensen stemmen als het vertrouwen in de overheid toeneemt. Dat is veel lastiger te realiseren dan een App laten bouwen. Ik gun die gemeenten dit kansloze speeltje, [ik woon gelukkig elders] maar of het verspillen van dit gemeenschapsgeld het vertrouwen in de overheid zal laten toenemen??
ReindeR Rustema / webmaster petities.nl
De gemeenten zijn hardleers, de amateurs. Het stemproces moet op papier blijven zeggen de experts, echt niet de minsten. Er zijn boeken en rapporten over geschreven, minister heeft dat overgenomen. Er is zoveel winst elders te behalen. Vergeet die stemcomputers, laat staan het stemmen via internet. Niet doen. Iedereen die ervoor pleit bewijst zijn eigen onkunde of eigenwijsheid. Verspilling van belastinggeld.
Advertentie