of 58952 LinkedIn

Gemeenten starten Lokale Open Data Agenda

Diverse gemeenten en leveranciers starten gezamenlijk met een Lokale Open Data Agenda (LOKA) om het gebruik en de toepassing van open data bij lokale overheden op een hoger niveau te krijgen. Dat werd besloten bij de conferentie Open Raadsinformatie die door gemeente Westland werd georganiseerd.

Diverse gemeenten en leveranciers starten gezamenlijk met een Lokale Open Data Agenda (LOKA) om het gebruik en de toepassing van open data bij lokale overheden op een hoger niveau te krijgen. Dat werd besloten bij de conferentie Open Raadsinformatie die door gemeente Westland werd georganiseerd.

Actiepunten

Bij de overeenkomst zetten griffiers, raadsleden, burgers, wetenschappers, journalisten, leveranciers en andere specialisten concrete actiepunten neer om in de komende tijd open data te ontwikkelen voor de versterking van de lokale autonomie en democratie. Dat leverde een Lokale Open Data Agenda op. De agenda moet leiden tot het stap voor stap ontwikkelen van open data in een open community, zodat deze gebruikt kunnen worden in de lokale democratie. De initiatiefnemers verwachten dat nog velen zich bij de agenda aan zullen sluiten. Onderzoekjournalist Brenno de Winter, dagvoorzitter bij de conferentie, wordt voorzitter van de LOKA.

 
Raadsleden en burgers onmisbare doelgroep

Rijksoverheid probeert openheid te creeëren met de Wet Openbaarheid van Bestuur en de website opendata.overheid.nl. Het kabinet heeft zich aan het begin van haar regeerperiode uitgesproken als een groot voorstander voor het principe van ‘openbaar, tenzij’.  Lokaal liggen zaken anders, zo vertelden sprekers bij de conferentie. De deelnemers aan de conferentie spraken uit dat de lokale gemeenschap zelf invulling moet geven aan de open overheid. 'Het is een organisch proces dat van onderop moet sporen met het democratiseren van de overheid en het open maken van haar informatiestromen. Raadsleden en burgers zijn hierin onmisbare doelgroepen die het perspectief voor het gebruik van open data kunnen bepalen.'


De conferentie wordt op 18 mei vervolgd. Dan wordt ingegaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door the0 (open data adviseur) op
Waar zijn de burgers en de bedrijven? Doelgroepen die benoemd worden, maar die geen stem heeft of niet gehoord wordt of wil worden. iets met ivoren toren? Of is er een parallel universum waarin burgers en bedrijven hun mening kunnen uiten of afdwingen. Democratiseren doe je met z'n allen!

Relevante Parlementaire Dossiers