of 64621 LinkedIn

Gemeenten slordig met SUWI-data

Reageer

Veel gemeenten veronachtzamen de beveiliging van privégegevens in hun deel van de SUWI-keten.

Veel gemeenten hebben de beveiliging van het netwerk waarover privégegevens over werk en inkomen worden uitgewisseld niet op orde. Maar liefst 22 procent van de gemeenten heeft geen beveiligingsplan voor zijn deel van de SUWI-keten.

Er zijn daar vaak geen waarborgen voor informatiebeveiliging van persoonsgegevens via Suwinet-Inkijk. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat deze gemeenten dat alsnog snel regelen. Over de beveiligingspraktijk van de ZBO’s in de SUWI-keten is IWI redelijk tevreden.

Volgens IWI kunnen medewerkers bij de gemeenten vaak meer informatie boven water halen dan voor hun functie nodig is. Ook worden autorisaties voor toegang nogal breed toegekend en niet actueel gehouden. Oneigenlijk gebruik van gegevens wordt waarschijnlijk niet opgemerkt, stelt IWI.

De gemeenten zonder beveiligingsplan krijgen nog 4 maanden de tijd alsnog orde op zaken te stellen; anders grijpt de staatssecretaris in. De VNG heeft in een reactie laten weten de constateringen serieus te nemen. (FB)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.