Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten moeten knopen doorhakken over GBA

De gemeenten moeten al begin maart kiezen of ze deelnemen in de gezamenlijke aanbesteding van nieuwe burgerzakensoftware, in het kader van de modernisering van de GBA (mGBA).

01 december 2011

De gemeenten moeten al begin maart kiezen of ze deelnemen in de gezamenlijke aanbesteding van nieuwe burgerzakensoftware, in het kader van de modernisering van de GBA (mGBA).

Modules

Om op de centrale voorziening van het GBA aan te sluiten is nieuwe software nodig, de zogeheten burgerzakenmodules. Eerder hebben de gemeenten al in groten getale aangegeven dat ze die software het liefst gezamenlijk aanschaffen. Deelname van een aanzienlijk deel van de 418 gemeenten leidt volgens de VNG tot veel lagere aanbestedingskosten en een betere onderhandelingspositie tegenover leveranciers.

Raadpleging

De VNG, die het voortouw neemt in de krachtenbundeling, heeft nu haar leden gemeld dat er in de laatste week van januari een 'bindende ledenraadpleging' komt over de vraag of ze definitief mee willen doen aan een gezamenlijke aanbesteding. De gemeenten moeten wel individueel nagaan of ze verplicht zijn tot een nieuwe aanbesteding, gezien hun lopende contract met softwareleveranciers. Om de gemeenten te helpen bij het kiezen, zal een 'virtuele marktplaats' worden opgezet, waar de gemeenten met bestaande en nieuwe softwareleveranciers in contact kunnen komen en kennis over invoering en aanbesteding kunnen uitwisselen. 

Planning

Gemeenten krijgen ook begin 2012 de vraag voorgelegd wanneer ze van plan zijn aan te sluiten op de nieuwe BRP (Basisregistratie Personen, die zal bestaan uit de vernieuwde, centrale GBA en het Register Niet-Ingezetenen, RNI). De VNG meldt dat medio maart 2012 de aanbesteding wordt uitgezet. In juni 2013 vindt vervolgens de eerste aansluiting op de BRP plaats.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie